ARNEMUIDEN – Hij is dit seizoen voor het eerst actief in de rol van assistent-trainer bij het eerste elftal. Het assistentschap als rechterhand van hoofdtrainer Daan Eikenhout bevalt Nicky van de Ketterij echter goed bij v.v. Arnemuiden.

“Op mijn achttiende ging mijn knie uit de kom tijdens een wedstrijd bij de A-junioren en toen is eigenlijk de ellende van jarenlang blessureleed, operaties en revalidaties begonnen. Daarna heb ik het nog diverse keren geprobeerd, maar steeds bleef ik pijn houden. Tijdens een consult bij Dr. Heijboer in Rotterdam kreeg ik een heel helder antwoord: doorgaan met voetballen zou kunnen betekenen dat ik uiteindelijk door dusdanig letsel in een rolstoel zou belanden. Het was voor mij toen duidelijk dat alleen stoppen een optie was.”

Het zorgde ervoor, dat Van de Ketterij (27) veel eerder dan eigenlijk in zijn planning zat zichzelf volledig ging richten op het trainerschap. Op zijn zestiende had hij al eens voor een schoolstage een jeugdelftal getraind en dat beviel zo goed, dat hij het sinds die tijd is blijven doen. “Ik heb altijd wel elftallen getraind in de jeugd, in combinatie met zelf voetballen. En daarna dus alleen als trainer hier binnen de club mezelf ingezet voor de vereniging. Tot ik uiteindelijk hoofdtrainer werd bij de JO19.”

In het begin van de coronaperiode kreeg Van de Ketterij vanuit de club de vraag wat hij na de JO19 als vervolgstap zag binnen de vereniging. “Ik had al zolang bij de jeugd rondgelopen, dat het me wel een uitdaging leek om eens een kijkje te gaan nemen bij de senioren. Of ik het daar net zo goed naar mijn zin zou hebben. En wat dan het beste bij mij en bij mijn ontwikkeling als trainer zou kunnen passen. Daar is toen, mede ook doorsommige vrienden van me die nu nog in het eerste en tweede spelen, geopperd dat assistent-trainer bij het eerste elftal wel wat zou zijn voor me. Daar ben ik toen over gaan nadenken, heb gesprekken gehad met Daan en met mensen van het bestuur en zo zijn we er samen uitgekomen.”

Het eerste seizoen bleek een goede leerschool, al was het qua wedstrijden voorbij voordat Van de Ketterij er zowat erg in had. “Dat was natuurlijk erg spijtig, want het doel waarvoor je traint is ineens verdwenen. Het is niettemin enorm leerzaam voor mij om dit mee te maken. Daan is een geweldige coach en betrekt me overal bij. Ik krijg ook voldoende vrijheid om mijn inbreng te hebben en dat voelt prettig. En de groep begon pas goed aan elkaar gewend te raken ook. Er waren wat jongens van buitenaf bijgekomen en dan moet je toch weer alles in elkaar laten vloeien. Het was ook wel goed dat er wat bijkwam, wat de concurrentie alleen maar groter maakt voor iedereen. Ook richting het nieuwe seizoen komen er enkele jongens met een Arnemuiden-verleden terug naar het dorp voetballen en vertrekken er een aantal. Het zorgt ervoor dat we opnieuw ambitieus kunnen toewerken naar een rol in de subtop en daarbij proberen een prijs te pakken.”

In de afgelopen coronaperiode vol beperkingen heeft Van de Ketterij samen met Eikenhout de selectie getraind in viertallen en tweetallen. Maar is hij blij dat er weer meer mogelijk is. “We kunnen nu weer meer in groep trainen en dat is prettig. Al heb ik wel geleerd creatief te zijn qua oefenvormen. En ook dat neem je mee als bagage. Ik wil ook graag de Uefa-C cursus gaan doen, om me nog meer te ontwikkelen. Met Daan heb ik al besproken om dan de praktijkdelen in te vullen op de club, een ideale leerschool. Waar het me uiteindelijk zal brengen, dat weet ik niet maar ik probeer de komende jaren zoveel mogelijk te leren. En het mooie is dat ik hier op de club daar alle ruimte voor krijg.”

Klik hier voor meer artikelen over vv Arnemuiden.