VLISSINGEN – Met de nodige seizoenen hoofdklassevoetbal op het veld én jarenlang zaalvoetbal op het allerhoogste niveau in de benen, is Hoessein Bouzambou (35) één van de meest ervaren Zeeuwse voetballers. Die ervaring probeert hij bij VC Vlissingen, samen met nog een aantal ervaren jongens,  over te brengen op zijn jongere teamgenoten. Het doel is duidelijk: kampioen worden en eindelijk wegkomen uit de vierde klasse van het zaterdagvoetbal.

“Dat laatste is vooral het enige wat telt! We willen als groep dat al sinds we de stap hebben gemaakt om onderop in het zaterdagvoetbal te beginnen. Maar door de komst van corona hebben we noodgedwongen twee jaar pas op de plaats moeten maken. Ik merk dat het geduld bij sommige jongens begint op te raken. Velen waren gewend om op zondag op hoog niveau te spelen en dan is het steeds lastiger op te brengen om nu nog steeds in die vierde klasse te voetballen. Maar we hebben met elkaar de overtuiging dat het nu wél gaat lukken. Dat moet ook gewoon, zéker voor de ontwikkeling van die jonge gasten.”

Ondanks dat de selectie van de Vlissingers overloopt van ervaring, talent en kwaliteit liep het onderweg toch al een paar keer averij op met een verliespartij tegen Apollo’69 en een aantal gelijke spelen. De grootste tegenstander op weg naar de titel in de 4e Klasse A lijkt VC Vlissingen zelf te zijn. “Inderdaad. Teams willen allemaal van ons winnen of in elk geval niét van ons verliezen. En dan gaan vaak alle registers open. Alles wordt getracht om ons dan uit ons spel te halen en te ontregelen. Daarbij speelt soms de arbitrage ook een voorname rol, al is dat logischerwijs inherent aan het niveau waarop je actief bent. Wij moeten ervoor zorgen, dat we wekelijks onze wedstrijden winnen en ons eigen spel blijven spelen. Want het komt voor dat jongens denken het ook wel op zestig procent te kunnen redden, maar dan krijg je toch het deksel op de neus. Veel spelen ook de avond ervoor in de zaal bij Groene Ster, maar dan kan je niet in de vierde klasse even ‘uitrusten’… Ook dan moet je maximaal gaan en dat heeft ons wat onnodig puntverlies opgeleverd.”

Zelf is Bouzambou niet wekelijks basisspeler bij de koploper en titelfavoriet uit Vlissingen, maar vervult hij een soort mentorrol, waarbij hij naast speler ook assistent-trainer is van hoofdcoach Thomas Ragut. “Soms neem ik ook wel eens een training over van Thomas, maar echte ambitie om zelf trainer te worden heb ik zeker niet. Dit is gewoon leuk en doe ik omdat het samen is met Thomas. Mijn ervaring probeer ik over te brengen en probeer jonge jongens op een positieve manier te coachen en naar een hoger niveau te brengen. Dat gaat goed en het is mooi te zien dat die gasten zich ontwikkelen. Maar ze zijn ook wel klaar om de stap hogerop te maken met Vlissingen, dat is ook noodzaak om op die manier nieuwe uitdagingen te creëren. Voor de club zelf is promotie ook gewoon echt noodzaak, want dan kom je in een aantrekkelijke klasse terecht met veel derby’s.”

Bovendien zorgt een eventuele promotie ook voor wat extra versterking op spelersgebied, want bij VC Vlissingen kijkt men al volop vooruit. “We zijn met wat jongens bezig om ze naar de club te halen en te overtuigen. Dat zijn gasten die een VCV-verleden hebben, maar die hebben aangegeven dat we dan toch minimaal wel derde klasse moeten spelen komend seizoen. Daar heb ik alle vertrouwen in, dus ik zie de toekomst hier aan de Irislaan dan ook zeker zonnig in.”

Klik op VC Vlissingen voor het laatste artikel van de club.