KOUDEKERKE – Alle lichtingen bezet binnen de jeugdafdeling, voor veel verenigingen vandaag de dag eerder wens dan realiteit. Maar niet bij VCK uit Koudekerke, want daar heeft men nog altijd te maken met een groeiend aantal jeugdleden en telt de club teams in alle categorieën. ‘Daar zijn we uitermate trots op dat we dit voor elkaar hebben’, Michel Meulmeester.

Meulmeester is bij de zaterdag derdeklasser bestuurslid Voetbaltechnische zaken. Daarnaast is hij ook nog actief als jeugdtrainer bij de JO13-teams. Maar liefst twintig seizoenen speelde hij zelf in het eerste elftal van VCK, waar hij twaalf jaar geleden afzwaaide en zitting nam in de Technische Commissie bij de club. Daar waar nu ook twee van zijn drie voetballende zoons spelen in de JO7 en JO11. “Onze derde zoon speelt bij JVOZ en dus is het soms flink plannen om de aandacht evenredig te verdelen. Maar het is gewoon mooi om een actieve rol te kunnen vervullen met de jeugd hier binnen de vereniging. Want daar draait het altijd puur om het spelplezier en het genieten. Bovendien is daar in mijn ogen ook de ontwikkeling veel beter zichtbaar. Dus dat spreekt me heel erg aan.”

Er ligt bij VCK een prima jeugdplan, dat af en toe wordt bijgesteld maar waarin op prestatief vlak geen keiharde doelen zijn geformuleerd. “We willen vooral ervoor zorgen dat de jeugdleden op hun eigen niveau met plezier kunnen trainen en voetballen. Dus we stellen geen eisen op welk niveau we de jeugdteams willen laten spelen, maar kijken puur naar de lichting die we per categorie hebben en wat een realistisch niveau is. Al willen we wel graag dat we het maximale eruit kunnen halen en bijvoorbeeld ook elk jaar een aantal spelers kunnen opleiden voor en afleveren aan de eerste en tweede selectie. Dat natuurlijke doorstromingsproces is ook belangrijk voor de continuïteit van VCK als vereniging.”

In zijn rol als bestuurslid technische zaken neemt Meulmeester plaats in het hoofdbestuur en heeft hij voornamelijk een coördinerende en faciliterende rol, met name richting de jeugdcoördinatoren. “Ik ben binnen de club de schakel tussen de jeugdafdeling en het bestuur, waaraan ik dus terugkoppeling geef. Regelmatig heb ik overlegmomenten met de jeugd-coördinatoren binnen de verschillende leeftijdsgroepen. Op die manier proberen we bovenop de bal te spelen en ervoor te zorgen dat de zaken goed lopen. Tot nu toe gaat het prima en zien we dat het ledental nog steeds groeit, met name aan de onderkant zien we toename en dat is natuurlijk altijd prettig.”

Een punt van zorg is ook bij VCK soms het moeten zoeken naar vrijwilligers om bepaalde posten te bemannen. “Qua trainers- en begeleidingskader bij de teams gaat het prima, maar dan merk je wel dat soms andere taken lastiger op te vullen zijn. Niet iedereen gooit vandaag zijn bord nog vol met vrijwilligerswerk, al doet binnen VCK iedereen er alles aan om de club optimaal te doen draaien gelukkig. Ook daarin proberen we proactief te zijn.”

Net zoals de club dat ook wil zijn met de blik op een milieuvriendelijkere toekomst. “Noodzaak ook om toekomstbestendiger te worden. Over een kunstgrasveld beschikken we al en zo we nog aan het kijken naar alternatieve energievoorzieningen. We willen ons complex graag verduurzamen. Terwijl we ook zaken als de verbouwing van de kantine aan het bekijken zijn. Randzaken op het eerste oog, maar wel enorm belangrijk om dat goed én doordacht te doen. Want als je groeit als club, moet er in de toekomst op een goede manier ook plaats zijn voor iedereen. We staan als VCK prima in de steigers en dat is toch de verdienste van iedereen die hier in wat voor rol dan ook actief is.”

Klik op VCK voor het laatste artikel van de club.