Het voetbal bracht Jan Vermeulen (56) in de afgelopen halve eeuw van jeugdspeler van RCS tot assistent-trainer van Veere. Onderweg is de geboren en getogen Souburger heel wat ervaring rijker geworden. Een verhaal over altijd willen winnen, vv Veere en de hechte band tussen een hoofdtrainer en zijn assistent.

Dat is een typerende karaktereigenschap die als een rode draad door zijn carrière loopt. Een praktijkvoorbeeld: op een gegeven moment was Vermeulen bij Veere tweede keeper achter Ruud Pennings. “Geen schande. Maar wat sommigen niet weten is dat ik toch twee seizoenen in het eerste heb gekeept. Daar was ik uiteraard reuzetrots op.” Dat kwam niet aanwaaien: gedreven als hij is, trainde Vermeulen in de zomer door.

“Ik kreeg drie keer per week keeperstraining van Edwin Tielman (RCS) en mijn broer Ad Vermeulen (oud keeper Middelburg en Goes). Ik wilde namelijk hoe dan ook in het eerste komen! Toen mijn derde seizoen begon, raakte Ruud geblesseerd en kwam ik op de goal en ben ik er niet meer uit geweest. Ik moest het hebben van mijn instelling en inzet. Verbaal was ik zo sterk dat ik er voor zorgde dat mijn verdedigers de aanvallers opvraten.”

Het volgende seizoen begon vervelender: “Ik kreeg aan het einde van de voorbereiding van de nieuwe trainer Ron Schrier in twee A4-tjes uitgelegd waarom ik er niet in stond. Op weg naar huis heb ik de uitleg in honderd stukken gescheurd en uit het raam gegooid. Ik heb toen besloten dat het mijn laatste seizoen zou zijn. Overigens vind ik Schrier desondanks wel de beste veldtrainer waar ik ooit onder getraind heb. Als mens ernaast vond ik hem minder, dit kwam misschien ook omdat ik er niet in stond….”

TRAINER
De doelman ruikt aan het trainersvak door zijn carrière te vervolgen als keeperstrainer van RCS en Veere, waarna hij na twee jaar trainer van de reserves van Noormannen wordt. “Vervolgens vroeg Veere of ik trainer van het tweede elftal wilde worden. Na een aantal jaren het tweede elftal gedaan te hebben wilde ik toch graag een eerste elftal trainen. Dit heb ik vervolgens bij Volharding en Wolfaarstdijk met veel plezier gedaan. Twee jaar geleden trainde en voetbalde ik bij het derde elftal van Veere toen Joachim Cornelisse mij belde met de vraag of ik zijn assistent wilde worden. Hij gaf aan dat hij het alleen zou doen als ik zou aansluiten. Ik voelde me vereerd en twijfelde geen seconde.”

VEERE
“Veere had in dat jaar geen tweede elftal meer en het derde moest regelmatig afmelden door te weinig spelers. Samen met Joachim heb ik toen een plan van aanpak gemaakt en veel (oud) spelers benaderd om naar Veere te komen. De doelstelling was om drie elftallen bezet te krijgen en met het eerste zo hoog mogelijk te eindigen. Dit heeft veel tijd gekost, Joachim en ik zijn hier maanden mee bezig geweest.” Uiteindelijk slaagt de poging met vlag en wimpel: Veere heeft bij aanvang van het seizoen 2017/2018 zestig senioren en Veere 1 wordt kampioen in de 4e klasse. “Overal hoorde je dat Luctor/Heinkenszand een betere ploeg had dan ons. Het maakte ons eigenlijk alleen maar sterker doordat we dit als motivatie richting de groep gebruikten. Helaas viel bij aanvang van het nieuwe seizoen in de 3e klasse de as van het team om diverse redenen weg. De prestatie van dit seizoen (handhaving) is daarom in mijn ogen nog knapper dan die van het seizoen ervoor. De spelers die er nu in staan, hebben naar hun volle vermogen goed gepresteerd.”

TROUWE ASSISTENT
Over de samenwerking met hoofdtrainer Cornelisse niets dan lof. Vermeulen: “de samenwerking met Joachim heb ik als uniek ervaren, hij heeft heel veel in zijn mars. Tactisch is hij sterk en als trainer bevlogen van het spelletje.” Het seizoen 2018/2019 was echter hun laatste, de succesvolle trainers stoppen. “Joachim had het druk met z’n werk en ook het feit dat hij verplicht was dit jaar zijn TC2 te halen, speelde mee. Dit kreeg hij niet ingevuld, anders waren we misschien wel door gegaan. Ik had voor mezelf besloten dat als hij zou stoppen, ik dat ook zou doen.”

De oefenmeester heeft voorlopig nog geen toekomstplannen in het voetbal: “Ik heb me voorgenomen om sowieso lekker naar het voetbal te gaan kijken volgend jaar, dat zal veel bij Veere zijn. En mocht Joachim in de toekomst nog besluiten ergens te gaan trainen en hij een assistent nodig heeft, hou ik me aanbevolen….” Over een trouwe assistent gesproken….