VV-denoormannen

WESTKAPELLE – Na een moeilijke periode ging een denktank bij De Noormannen aan de slag om de boel ‘nieuw leven’ in te blazen en ook op bestuurlijk vlak te zoeken naar de juiste poppetjes op de juiste plaats. Jaap Kaland was één van de initiatiefnemers, voerde veel gesprekken en wist alle posities te bemensen, behalve die van voorzitter. ‘Dan moet jij dat zelf maar gaan doen Jaap was wat ik te horen kreeg. Ik heb die handschoen opgepakt en vervul de rol alweer zeven jaar. En nog altijd met heel veel plezier en voldoening.’

0250985_onlinebanner_Klaverblad_VJGoeree

De huidige zaterdag derdeklasser kent na twee gebroken coronaseizoenen een lastige periode in de 3e Klasse A, waarbij het aardig voetbalt maar toch zichzelf ver in de rechterrij terugvindt. “De coronaperiode heeft daarbij ook niet echt geholpen. Hoewel we bij de club binnen alle mogelijkheden zoveel mogelijk hebben doorgetraind in alle geledingen, zijn er toch wel wat mensen afgehaakt. Ook zie je dat het moeilijk is om in het juiste ritme te blijven. Dat blijkt bij veel ploegen, maar wij zijn natuurlijk maar een relatief kleine vereniging.”

Toch geniet hij wel van alles wat er binnen de vereniging gebeurt, want er wordt volop nagedacht over de toekomst en veel vrijwilligers zetten zich vol overgave in om de boel draaiende te houden. Ook op bestuurlijk vlak is er veel overleg om te kijken welke kant de club op wil. “En ook welke kant je op moét. Je ziet links en rechts allemaal samenwerkingen ontstaan tussen clubs, zeker op het gebied van jeugd. Wij hebben hier op het dorp ook te maken met concurrentie van de korfbal, waardoor veel kinderen een keus kunnen maken. Andere omliggende verenigingen hebben nog aanwas vanuit kleinere kernen om leden uit te putten, terwijl in Zoutelande een nieuwe woonwijk vol jonge gezinnen automatisch zorgt voor meer jeugdige leden.”

Het is een ontwikkeling waarop hij in Westkapelle ook hoopt voor de toekomst. “Voor het voortbestaan van verenigingen én dus ook de leefbaarheid in de dorpen en kernen is aanwas van jeugd essentieel. We zitten hier bovendien ook in een gebied waarbij de geloofsovertuiging het actief deelnemen aan verenigingsleven soms in de weg staat. Dat is wel eens jammer, omdat we vaak aspirant-leden hebben maar dat de ouders het dan toch niet zien zitten dat ze lid worden. Zo jammer, want er zit best het nodige talent tussen dat voor ons uitstekend bruikbaar zou zijn.”

In de allerjongste jeugd zit het bij De Noormannen goed, maar het gat met de senioren is groot om te overbruggen. “We hebben een pracht van een sportpark en een hoop prima vrijwilligers. We hopen alleen dat we de kloof richting de senioren kunnen dichten qua doorstroming. Velen blijven gelukkig lang doorvoetballen en dat zegt ook veel over het plezier, kameraadschap en de lol die ze ervaren binnen de club. Het is voor mij als voorzitter vooral zaak om iedereen enthousiast en verbonden te houden. En om te blijven zoeken naar openingen voor nieuwe kansen. Qua evenementen werken we perfect samen met andere verenigingen en dat staat goed. We kunnen ons als vereniging nog altijd zelfstandig redden en dat is iets waar we met elkaar allemaal enorm trots op kunnen zijn.”

Klik op De Noormannen voor het laatste artikel van de club.