MIDDELBURG – Toen Melvin Telussa (38) begon aan zijn klus als voorzitter bij SV Jong Ambon had hij wel gedacht dat het een pittige klus zou worden. Maar dat hij zó pittig zou zijn dat bijna al zijn vrije uren erin zouden verdwijnen, dát had hij niet gedacht. Toch was hij de afgelopen drie jaar bijna dag en nacht bezig om de organisatie weer op de rit te zetten én om uit de verfoeide Categorie 3 van de KNVB te verdwijnen. Jong Ambon is de status van ‘probleemclub’ sinds begin augustus jl. definitief kwijt.

banner_koningsport_small_VJ
“En daar ben ik nog het meeste trots op! Dat we dat binnen twee jaar met een hele grote groep enthousiaste clubmensen voor elkaar hebben gekregen. Het was een flinke klus, hebben heel wat lijken uit verschillende kasten moeten opruimen, hebben puin geruimd en hebben weer vertrouwen moete opbouwen. Daarin zijn we geslaagd en dat stemt me heel erg tevreden. Dat was voor het voortbestaan van de club Jong Ambon essentieel en de grootste overwinning van de afgelopen jaren.”

Na enkele geweldsincidenten kon de KNVB niet anders dan de Walcherse club onder toezicht plaatsen en door middel van een traject proberen om er met elkaar uit te komen. Een procesbegeleider vanuit de KNVB in de persoon van Willy Lund en met Liesbeth Koole als aanspreekpunt ging Telussa en zijn bestuur aan de slag. “We hebben plannen gemaakt, er is een dwarsdoorsnede van de club gemaakt en er is een koers uitgezet waar we met elkaar naartoe wilden werken. Daarin zijn alle geledingen binnen de club betrokken, van staf tot bestuur en van spelers tot vrijwilligers. Allemaal konden ze een bijdrage leveren en dat is ook massaal gedaan. Daarvoor ben ik iedereen die eraan heeft meegewerkt enorm dankbaar voor, want deze club is te bijzonder om zomaar verloren te laten gaan.”

De inspanningen van Telussa als voorzitter bestonden vooral uit het bij elkaar zoeken van de juiste, betrouwbare mensen om de klus te klaren en de club weer op de rails te zetten. De sponsoring werd opnieuw volop aangepakt en zit in een nog altijd stijgende lijn. “Maar nog veel belangrijker was, dat de contributiebetaling nog vrijwel honderd procent is. Dat was dramatisch laag en kostte de club heel veel geld. Nu dat is geregeld en de sponsoring nog altijd groeit, maakt dat de financiële positie van ons als vereniging ook een stuk stabieler. Ook hebben we de beslissing genomen om bijna twintig leden te royeren, iets wat je als kleine club ook niet zomaar even doet. Dat heeft impact, maar was noodzaak om de boel gezond te maken.”

”We zijn van oorsprong een Molukse vereniging, maar ons ledenbestand is momenteel zowat wit, bruin, groen, geel en paars en daar zijn we best trots op. We willen een club zijn waar iedereen welkom is én zich ook welkom voélt! Betrouwbaarheid, openheid en een fijne sportieve sfeer is daarbij van het grootste belang. Er was een enorme schuldenlast toen ik het stokje overnam, de club zat in een diep dal. Als ik dan zie hoe groot de bereidheid is geweest van een hele grote groep mensen die hun schouders eronder hebben gezet, dan geeft dat meer dan wat ook het bestaansrecht aan van onze club.”

Waar bij veel clubs een voorzitter aan een klus begint op nul en hoopt onder zijn bewind om vooral sportieve successen te boeken, daar lag dat bij Telussa volledig anders. “Ik begon op min duizend en zijn nog lang niet bij nul. Het sportieve is mooi, maar als het in de basis van de club niet goed geregeld is dan heb je aan sportieve prestaties helemaal niks. We zijn op de goede weg met elkaar en kunnen weer omhoog kijken om er een stabiele club van te maken. Ik heb onlangs mijn termijn met drie jaar verlengd en hoop dat de aandacht langzaamaan meer richting het sportieve kan gaan. Het fundament is aangepakt en iedereen is zich doordrongen van het feit dat we uit die Categorie 3 moeten wegblijven. Het bestuur is op orde, de stichting loopt weer. Ik zie de toekomst van ons dan ook met vertrouwen tegemoet.”

Klik hier voor meer informatie over Jong Ambon
Klik hier voor meer artikelen over Jong Ambon