MIDDELBURG – Op een uitstapje naar v.v. Kloetinge na, is Maarten van Vooren (28) altijd actief geweest voor FC Dauwendaele. Inmiddels is hij aanvoerder in het elftal van trainer René de Nooijer, dat uitkomt in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. Daarin ziet hij echter geen titelkansen. ‘Luctor en RCS zijn in het tussenseizoen zodanig versterkt, dat zij het wel zullen uitvechten. Wij zullen moeten strijden om ‘best of the rest’ te worden.”

banner_koningsport_small_VJ

Het is een duidelijke inschatting die de middenvelder maakt als hij kijkt naar de eigen selectie, de competitieindeling én de tussentijdse mutaties die er bij competitiegenoten hebben plaatsgevonden. Want ook FC Dauwendaele heeft er enkele nieuwelingen bijgekregen. “En dat was nodig ook. Vorig seizoen heeft een te krappe selectie ons met momenten punten gekost. Nu zijn we er zonder meer sterker op geworden. Kwalitatief, maar zéker in de breedte. Er zitten jongens in onze selectie met heel veel technische bagage en voetbalkwaliteit. Dat moet alleen soms nog worden omgezet in effectiviteit. Als dat samenkomt, dan zie ik ons zeker nog verrassen dit seizoen.”

Van Vooren heeft in die twee seizoenen Kloetinge veel geleerd, maar heeft ook ingezien dat speelminuten maken en samenspelen met vrienden toch ook heel belangrijke facetten zijn binnen het voetbalspelletje. “Want op een hoger niveau voetballen is leuk en leerzaam, maar dan moet je wel spelen. In mijn eerste seizoen was dat wel het geval, daarna minder. Dat was jammer en daardoor heb ik de bewuste keuze gemaakt om terug te keren. De ervaringen die ik daar heb opgedaan, die probeer ik hier nu over te brengen op anderen.”

Het wordt alweer het vijfde seizoen in de derde klasse waarvan vorig seizoen (met een tiende plek op slechts enkele puntjes boven de cruciale streep) er eentje was om snel te ‘vergeten’. Alhoewel de centrale middenvelder daar toch wel een kanttekening bij plaatst. “Dat we misschien door de corona een degradatie of nacompetitie zijn ontlopen, dat had gekund. Maar toch hebben we ook vorig jaar veel wedstrijden gespeeld waarin we niet kansloos waren maar wel met lege handen stonden. Dat was zuur en daar moeten we lering uit trekken voor dit seizoen.”

En dan doelt Van Vooren op de wisselvalligheid en dat er effectiever en slimmer moet worden omgaan met doelkansen en cruciale momenten in een wedstrijd. “Dat is er nog niet helemaal uit helaas. Want ook nu merk je dat het soms even duurt voordat we op gang komen. Heel gek, maar gewoon realiteit. Je merkt dat er zo’n vijf maanden geen wedstrijden zijn gespeeld en dat iedereen meer en langer tijd nodig heeft om in vorm te komen. We hebben in elk geval wat ervaring binnen de selectie erbij gekregen en jongens die wat extra kunnen brengen. Dat kunnen we goed gebruiken en zullen we nodig hebben. Een seizoen zoals het vorige zie ik niet meer gebeuren, maar het is natuurlijk aan ons als spelersgroep om die omslag te gaan maken en het op het veld te laten zien.”

klik hier voor meer artikelen over FC Dauwendaele