OOSTKAPELLE – Door de twee punten in mindering vanwege de gestaakte wedstrijd tegen koploper Nieuwenhoorn en met een wedstrijd minder gespeeld. Daardoor zag Oostkapelle/Domburg na zestien duels zichzelf terug op de vijfde plek in de 2e Klasse E van het zaterdagvoetbal toen de KNVB de competities afbrak vanwege de coronapandemie.

“Dat was natuurlijk erg zonde, want ik denk zeker dat we anders nog wel wat plekken hoger hadden kunnen eindigen. Want het gat met nummer twee Yerseke was op het moment van stilleggen maar vier punten. Of we dat dit seizoen opnieuw kunnen waarmaken, dat zal moeten blijken natuurlijk. Er is wel wat veranderd in de samenstelling van de selectie,  maar het doel van dit jaar voor Oostkapelle/Domburg is om bovenin mee te draaien en meedoen om de prijzen. Die ambitie moeten we als groep en als club ook durven uitspreken’, zegt trainer Harro Hazelaar.

In het ziekenhuis waar hij werkt, kreeg hij uiteraard ook van heel dichtbij te maken met corona en de gevolgen ervan. Dat maakte indruk, maar hij is wel blij dat er inmiddels weer gevoetbald en getraind kan worden. “Want mensen hebben toch een uitlaatklep nodig. Ik kan die uitlaatklep prima vinden als ik op het veld sta en met een groep gretige voetballers kan werken. En over gretigheid heb ik bij deze selectie helemaal niks te klagen. Ze willen allemaal heel graag. De trainingen zijn drukbezocht, ondanks dat we ook jongens hebben die onregelmatig werk hebben. Die doen er alles aan om toch te kunnen komen trainen, dus het zegt veel over hoe het leeft hier. En dat is voor mij als trainer alleen maar mooi.”

Want de spelersgroep is getest op hun fitheid, er is in de voetballoze periode ook wel op alternatieve manieren getraind, maar dat was dan individueel. “En dat is natuurlijk ook anders dan wanneer je in groep kan trainen. Eerst hebben we die anderhalvemeter-trainingen gedaan, maar dat is toch anders werken en voetballen, dan ‘mist’ er iets. We hebben met een shuttleruntest en bepaalde metingen in het begin van deze voorbereiding wel gekeken waar iedereen stond qua fitheid. Dat gaf voor mij een goed beeld en dat kan ik ook gebruiken om met een juiste dosering en balans te gaan trainen en oefenwedstrijden spelen. Je moet toch kijken naar belasting en belastbaarheid van spelers om uiteindelijk iedereen zoveel mogelijk fit te houden. En tot nu toe werkt dat goed.”

Het is voor Hazelaar zijn tweede termijn als hoofdtrainer bij de fusieclub, waar hij in een eerder stadium (2012-2015) als eens trainer was van toen nog v.v. Oostkapelle. Verder werkte hij onder andere bij JVOZ en Yerseke. Het is overigens niet de enige Hazelaar die actief is binnen de eerste selectie, want als trainer heeft Harro ook de beschikking over zijn beide zoons Jochem en Maarten. Een situatie die niet altijd even gemakkelijk is. “Tuurlijk is dat soms lastig als je bepaalde keuzes moet maken. Ik wil altijd open en eerlijk zijn naar iedereen. Dus er moet wel gepresteerd worden en de plekken in de basis moeten wel zelf worden verdiend. Daarnaast moet je natuurlijk er ook voor waken, dat je bepaalde zaken van het voetbalveld niet mee naar huis toe neemt. Want er is nog zoveel meer dan voetbal alleen he.”

oMaar om dit avontuur bij Oostkapelle/Domburg samen te kunnen delen is volgens Hazelaar wel iets moois. “Als ik elders trainer zou zijn, dan zou ik ze nooit kunnen zien spelen. Nu maak ik hun vorderingen en groei als voetballers van heel nabij mee. Daarnaast probeer ik ze als trainer ook op voetbalgebied beter te maken. Dat proces is iets moois als vader, maar zeker ook als voetbaltrainer. Het is de essentie van de sport. Met elkaar komen tot resultaat en groei. En hoever die voor Oostkapelle/Domburg gaat reiken, dat zullen we uiteindelijk zien. Het feit dat de bal weer rolt en we straks weer de competitie ingaan, daar hebben we met z’n allen enorm naar uitgekeken.”