OOST-SOUBURG – Het 25e seizoen als trainer had voor Cees Houtepen een mooi jubileumcadeau kunnen zijn in de vorm van een kampioenschap. Maar het liep helaas anders. RCS was volop in de race samen met Luctor voor de kampioenschap tot de competitie werd afgebroken. Weg doelstelling, weg promotie.

 

En dus rest voor RCS en trainer Houtepen niets anders dan opnieuw een seizoen in de Derde Klasse A, het niveau waarop de Souburgers uitkomen sinds 2016. In hun eerste seizoen na de overstap naar het zaterdagvoetbal werd de club kampioen, maar daarna lukt het niet door te stoten richting de tweede klasse. “Maar dat is en blijft wel onze doelstelling. We hebben er in de zomerperiode een aantal heel sterke jongens bijgekregen, dus de concurrentie binnen de selectie is enorm toegenomen. Voor mij als trainer natuurlijk prettig, want een sterke groep is altijd fijn werken.”

Waar de competitiegenoten duidelijk zijn als ze de titelfavorieten aanwijzen met Luctor en RCS, daar houdt de ervaren Houtepen nog een slag om de arm. “Het moet uiteindelijk allemaal blijken he, je kunt op papier een sterke selectie hebben maar je moet het wel wekelijks op het veld laten zien. Wat me opvalt is dat de jongens allemaal heel gretig zijn. Soms moeten ze zelfs worden afgeremd. Het is voor mij als trainer nu taak om met de nieuwelingen erbij er een sterk team van te maken. Individueel hebben ze veel kwaliteit, maar het is nog wel erg jong. Het gaat dan vooral in de partijvormen maar ook tijdens wedstrijden vooral om de effectiviteit en het herkennen van ruimtes en voetbalsituaties. En daar zit nog heel veel groeipotentie. Dat betekent vooral heel veel herhalen, herhalen en herhalen tijdens trainingsavonden. Die bewustwording creëren. Want we hebben zoveel aanvallende kwaliteiten en creëren elke wedstrijd enorm veel kansen. Nu is het zaak om er effectiever mee om te gaan, zodat we wedstrijden sneller in ons voordeel beslissen.”

 In zijn loopbaan als trainer, die in 1994 begon bij v.v. Arnemuiden, werkte Houtepen daarna bij gerenommeerde clubs als onder meer v.v. Serooskerke, v.v. Kloetinge, SSV’65, FC Axel en nu dus voor het tweede jaar bij RCS. “Het was natuurlijk mooi geweest om in mijn jubileumjaar een mooie prijs te pakken, maar dat mocht niet zo zijn. We waren goed op weg en het is nu vooral zaak om direct in de competitie een goede start te maken. De jongens zijn in elk geval fit, want ze hebben individueel en ook als groep de gehele zomerperiode doorgetraind zover dat kon. Het zegt ook veel over de instelling en de beleving die er heerst. Iedereen wil heel graag naar dat hogere niveau toe. Dat is ook wel wat past bij de ambitie van deze club. Het is alleen nu aan ons als spelersgroep én technische staf om dat met elkaar te gaan realiseren. RCS heeft altijd de ambitie om ieder seizoen mee te willen spelen voor de prijzen. Strijden voor promotie is altijd het doel, zonder dat er écht druk op wordt gelegd. Dat is ook zo binnen de jeugdopleiding van de club. Op termijn een stabiele tweedeklasser worden dat is de rode stip aan de horizon. Eerst maar een zorgen om op dat niveau te komen, dat zal sowieso nog een flinke klus worden maar we gaan er in elk geval wel alles aan doen.”