KOUDEKERKE – Het is niet altijd een gebruikelijke combinatie, dat een vader en zoon de trainersstaf vormen van een eerste selectie. Sinds begin dit seizoen staan bij zaterdagderdeklasser VCK uit Koudekerke Huib en zijn zoon Aloys Meerman als eindverantwoordelijken voor de jonge Koudekerkse spelersgroep.

banner_koningsport_small_VJ
Huib Meerman was een van de betere Zeeuwse voetballers van zijn generatie en speelde onder meer voor Arnemuiden en Kloetinge, terwijl hij voor VCV Zeeland ook het profavontuur meemaakte. Nadat hij als speler stopte, was hij als trainer actief voor tal van Zeeuwse clubs.  Onder meer bij Domburg, Vlissingen, Zeelandia Middelburg, Kapelle, Oostkapelle, Nieuwland en Nieuwdorp was hij hoofdcoach. En nu dus bij VCK, waar hij zijn zoon Aloys naast zich krijgt als assistent. De 24-jarige assistent was ook vorig seizoen al trainer bij de JO19 van VCK, een functie die hij nu combineert met het assisteren van zijn vader bij de hoofdmacht. “Een geweldige klus. In tegenstelling tot mijn vader, was ik geen hoogvlieger als speler en koos daarom al snel voor het trainerschap. Ik heb mijn UEFA-C behaald en wil ook UEFA-B behalen. Maar ik wil vooral vlieguren maken als trainer en heb nog veel te leren. Dat ik dit nu samen met mijn vader kan en mag doen, dat is mooi en vooral bijzonder.”

Als trainer begon Aloys al vroeg bij de E-tjes van v.v. Nieuwland. Vanaf de JO13 tot en met de JO19 was hij hoofdcoach en sloot hij het Nieuwlandse hoofdstuk af met een prachtig kampioenschap. “Toen combineerde ik het trainerschap van de JO19 met het trainer van de JO15 bij v.v. Arnemuiden. Door omstandigheden kreeg ik de kans bij VCK om daar de JO19 te gaan doen. Die uitdaging wilde ik wel aangaan en keek ik af en toe al mee bij de vorige trainer Wesley Visser. Toen hij aangaf weg te gaan, benaderde het bestuur mijn vader. Hij wilde het wel doen, maar wel met mij als assistent. Een mooie kans en prachtig om er hier de komende jaren wat neer te kunnen zetten. Ik vind het vooral bijzonder om dit samen te kunnen doen en samen te delen als vader en zoon.”

Ze bespreken alles samen, van tactiek tot trainingsvormen en van voorbereidingen tot de opstelling. “Maar mijn vader is de eindverantwoordelijke en het aanspreekpunt van de groep. We zijn van een andere generatie en hebben als trainers elk onze eigen kijk. Het is vooral ook mooi om van elkaar te leren. Ik van hem hoe hij omgaat met spelers en hoe hij bijvoorbeeld ‘slecht nieuws’ brengt naar spelers die niet spelen of afvallen. Dat aspect daarin moet ik nog groeien. Mijn vader beheerst dat van nature, en dat is leerzaam. Anderzijds breng ik voor hem weer nieuwere en eigentijdse trainingsvormen in, waarvan hij weer leert. Zo vullen we elkaar aan en willen we proberen deze jonge groep naar een hoger niveau te brengen en ze in alle opzichten van het voetbal proberen beter te maken. We gaan zien wat het seizoen brengt, maar zolang mogelijk meedoen voor de prijzen is wel wat we als doel hebben gesteld.”

Klik hier voor meer informatie over VCK
Klik hier voor meer artikelen over VCK