Doelman van VC Vlissingen: De missie van Karim Ben Sellam

Na acht seizoenen trok doelman Joan van Belzen afgelopen zomer de deur achter zich dicht bij VC Vlissingen. Eind mei speelde hij zijn laatste wedstrijd voor de zondag-hoofdklasser, thuis tegen RKSV Groene Ster. Karim Ben Sellam zat tijdens dat duel op de bank en is nu de nummer één onder de lat. Over de erfenis van Van Belzen, vooroordelen en de mogelijkheden van Vlissingen.

Een jaar lang was Ben Sellam de stand-in voor Van Belzen. Laatstgenoemde van de troon stoten, was een schier onmogelijke opgave. ,,Hij is nog steeds de beste keeper van Zeeland’’, is Ben Sellam resoluut. ,,Ik heb hem van dichtbij meegemaakt, veel van hem geleerd ook. Hoe je bijvoorbeeld in bepaalde situaties moet handelen, dat je rustig moet blijven; dat soort dingen.

Puur de dingen die je op ervaring doet, probeerde Joan over te brengen op mij. Hij heeft veel last van blessures gehad, anders had-ie misschien wel betaald voetbal gehaald, denk ik.’’ Maar nu zijn andere tijden aangebroken aan de Irislaan. Ben Sellam is de nieuwe nummer één, al draagt hij het shirt met rugnummer 23.,,Dat ik Joan mag opvolgen, is alleen maar leuk’’, zegt de 25-jarige doel- man. ,,En een eer. Ik doe mijn best om hem zo goed mogelijk te vervangen.’’

KANS
Het was geen uitgemaakte zaak dat Ben Sellam de opvolger zou zijn van de vertrokken Van Belzen. Vlissingen verwelkomde afgelopen zomer twee nieuwe goalies. Rick Balk (26) kwam over van zaterdag-tweedeklasser Arnemuiden en aanstormend talent Dion Aerssens (19) werd opgepikt bij JVOZ. Alle drie kregen ze in de oefenduels de kans zich te laten zien. Ben Sellam maakte de meeste indruk op trainer John Karelse. ,,Of ik het verwacht had? Tja, wat moet ik zeggen?’’, vraagt Ben Sellam zich hardop af. ,,Het is geen ‘nee’ en geen ‘ja’. Ik heb de kans gekregen van de trainer en die probeer ik zo goed mogelijk in te vullen. Ik doe gewoon mijn ding.’’

LENGTE
Op het moment van schrijven heeft Vlissingen zes competitieduels afgewerkt. Twee daarvan werden in ruime winst omgezet, vier wedstrijden gingen nipt verloren. Ben Sellam hield twee keer zijn doel schoon. ,,Tot nu toe gaat het best wel goed’’, vindt de 1 meter 74 lange sluitpost. Zijn lengte, dat is toch wel een dingetje. ,,Ik ben niet de grootste, dat is een feit’’, weet Ben Sellam zelf ook. Tijdens de warming-up voor het thuisduel met Papendorp (5-0-winst) klonk de term ‘klein keepertje’ weer vanaf de tribune op sportpark Irislaan.

Ben Sellam zegt er geen problemen mee te hebben. ,,Het is aan mij om te laten zien tijdens de wedstrijd dat het geen belemmering is. Ik heb andere kwaliteiten.’’ En die liet hij tegen de hekkensluiter uit Utrecht zien. De keeper coachte zijn ploegmaten, bleef rustig aan de bal en was in de slotfase nog van waarde door een één-tegen-één-situatie goed in te schatten. Ben Sellam bleef lang staan, waardoor Papendorp-speler Yassine El Hanoudi de eretreffer niet kon aantekenen.

Dat Ben Sellam in de zaal actief is voor eredivisionist Groene Ster Vlissingen, maakt hem een completere doelman. Hij combineert het beste van zijn veld- en zaalvoetbal kwaliteiten. ,,Het heeft alleen maar voordelen’’, beaamt de eerstejaars student Social Work.

JONGE PLOEG
Ben Sellam vindt het lastig te zeggen waar zijn ploeg momenteel staat. ,,Ik weet het eerlijk gezegd niet’’, aldus de rechtsbenige doelman. ,,We hebben een heel jonge ploeg, gemixt met wat ervaring’’, beschrijft Ben Sellam de selectie van Vlissingen. ,,Ik ken niet alle tegenstanders, dus ik weet niet waar we toe in staat zijn. We moeten groeien als team en aan de hand daarvan de punten binnenhalen. We zien wel waar we eindigen. We moeten er keihard voor werken en bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. In de winterstop kunnen we de balans opmaken.

Dan zien we wel hoe en wat.’’ Eén ding moet in ieder geval beter: de gecreëerde kansen benutten. ,,We maken het onszelf steeds lastig’’, baalt Ben Sellam. ,,Dan staan we in de rust voor en geven we het in de tweede helft weg. We moeten duels eerder beslissen.’’ En wat betreft de persoonlijke statistieken van Ben Sellam? ,,Ik wil gewoon belangrijk zijn voor het team’’, houdt de Vlissinger het simpel. ,,En mijn ding blijven doen waar ik nu mee bezig ben.’’ Ook bewaakt Ben Sellam de sfeer in het team. Hij weet precies waar jonge spelers behoefte aan hebben. ,,De jonge jongens die voor het eerst bij de senioren komen, wil ik helpen waar het kan’’, zegt Ben Sellam. ,,De ervaren spelers moeten de jonge jongens meenemen in het proces’’, besluit hij.

Geef een reactie