MIDDELBURG – Hij werd vorig seizoen door toenmalig Zeelandia-trainer Salim Ben Sellam gevraagd om de jeugdige eerste selectie weer van de nodige routine te voorzien. En ook dit seizoen behoort Michael Cabenda (39) opnieuw tot de selectie van de nieuwe trainer Nick Corré. “We willen graag over enkele seizoenen een stabiele tweedeklasser zijn en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”


banner_koningsport_small_VJ
Cabenda loopt al flink wat jaartjes mee en is begonnen aan zijn twintigste seizoen bij de senioren. Afgezien van een enkele periode bij de reserves, zag de verdediger zich echter voornamelijk terug op het wedstrijdformulier van de keurkorpsen van RCS, v.v. GOES, SSV’65 en Zeelandia-Middelburg. “Ik heb echt al geweldige jaren gehad, mooie sportieve prestaties met die club weten te realiseren. Zoals het kampioenschap met SSV’65 in de eerste klasse bijvoorbeeld.”

In 2018 speelde hij een heel seizoen in het tweede team, maar Salim Ben Sellam wist hem te overtuigen om vorig jaar toch weer in het eerste elftal te gaan spelen. De club had de overstap gemaakt van de zondag tweede klasse naar het zaterdagvoetbal. Daar moest het dus onderaan beginnen in de vierde klasse. Dat ging meer dan voortvarend en met zijn ervaring speelde de boomlange verdediger een belangrijke rol. “Het is de bedoeling om de jongere spelers van tips een aanwijzingen te voorzien. Dat is ook voor dit seizoen niet anders. Ik heb ook wel het vermogen om jongens te coachen en ‘neer te zetten’. Maar wel op een natuurlijk manier. Het moet natuurlijk niet zo zijn, dat ze gaan denken ‘daar is hij weer hoor…’ Het is dan wel belangrijk om het ook zelf op het veld te laten zien, want als je zelf niet presteert, dan wordt de acceptatie van coachopmerkingen ook een stuk minder. Dat wil ik koste wat kost zien te voorkomen.”

De corona heeft echter wel veel veranderd, want de Middelburgers waren een maat te groot voor de meeste van hun tegenstanders in de vierde klasse. Het was dan ook niet verwonderlijk dat ze als koploper eindigden na zestien duels. Helaas niet ongeslagen, maar toch mogen ze het nu een niveau hoger laten zien. “We wilden graag ongeslagen kampioen worden, dat is helaas niet gelukt. Toch waren er maar een paar teams die ons voorzagen van enige tegenstand zoals VC Vlissingen, De Westhoek, en SKNWK. Voor de rest was het qua niveau matig. Nu is het voor ons zaak om stappen te blijven maken en door te groeien tot een hoger niveau.”

En dat niveau moet volgens de routinier toch liggen richting tweede klasse. “We moeten als Zeelandia-Middelburg, zeker gezien de omvang en status van de club, de ambitie hebben om een stabiele tweedeklasser te kunnen zijn. Maar om dat te bereiken moeten we keihard trainen en werken om elke training en wedstrijd het maximale te geven. We zijn sinds de overstap naar het zaterdagvoetbal flink wat spelers kwijtgeraakt en daar zijn jeugdspelers en spelers met een Zeelandia-verleden voor teruggekeerd. We hebben in deze klasse zeker niet de beste spelers, maar moeten er dan aan werken om het beste team te smeden. Een plek in de top-vier moet het doel zijn. Als ons dat lukt dan hebben we het goed gedaan. Zelf wil ik proberen daarin een bijdrage te vervullen. Maar veel belangrijker is nog om fit te blijven én vooral plezier te hebben in het spelletje. Zolang ik dat heb ga ik door. Want het is en blijft geweldig om op het veld te staan en prestaties te leveren.”

Klik hier voor meer informatie over Zeelandia-Middelburg
Klik hier voor meer artikelen over Zeelandia-Middelburg