Peter Tahitu (3)

Voor veel voetballiefhebbers uit Middelburg en Zeeland zal de naam Peter Tahitu bekend in de oren klinken. Tahitu is inmiddels al meer dan 25 jaar actief bij Zeelandia Middelburg. Voorheen zette hij zich in voor de jeugdelftallen van jongens, maar tegenwoordig heeft hij zich volledig gestort op het vrouwenvoetbal. In CTV Zeeland vertelde hij dat hij die stap een aantal jaar geleden zelf ook niet had verwacht.

“Ik werd anderhalf jaar geleden gevraagd om mee te gaan naar een wedstrijd van het Nederlands Vrouwenelftal. Vrouwenvoetbal was helemaal niks voor mij, maar ik ben toch mee gegaan. Toen ik daar kwam, verbaasde mij het aantal supporters en het enthousiasme. Daar moest ik wat mee gaan doen!”

 Tahitu hakte uiteindelijk de knoop door en nam bij Zeelandia Middelburg de ‘Meiden onder 17’ onder zijn hoede. Toch moest de trainer wel wennen en merkt hij duidelijke verschillen tussen jongens en meisjes. “Bij jongens weet je wat je hebt. Met meisjes is het altijd afwachten hoe en wat. Bij jongens heb je duidelijke afspraken over wanneer je je afmeldt, bij meisjes gebeurt dat soms tien minuten voor de training. Daar moest ik wel heel erg aan wennen. Soms moet je ze echt als een schoolmeester toespreken, dat heb ik bij jongens nooit moeten doen.” Inmiddels is het ‘’Onder 17 team’ samen met Tahitu doorgestroomd naar het eerste vrouwenteam van de club.

 Maar behalve het trainen van ‘Dames 1’ zet hij zich op nog meer manieren in om het vrouwenvoetbal naar een hoger plan te tillen. Op 2 mei komt bijvoorbeeld Jong ADO Den Haag naar Middelburg toe. Om het vrouwenvoetbal te promoten. “Via mijn neef, die betrokken is bij ADO, heb ik gevraagd of de vrouwen van Jong ADO naar Zeeland wilden komen. Dat wilden ze heel graag.” Maar voor Tahitu is alleen het spelen van een wedstrijd niet genoeg en dus besloot hij om er een evenement van te maken. “De speelsters en trainers van ADO geven een clinic voor meisjes van 11 tot en met 14 jaar, na de training is er een maaltijd en om half zeven spelen we een wedstrijd met Dames 1 tegen Jong ADO Den Haag. Voor de kinderen die komen zijn er springkussens en trainingen.” Meisjes die graag mee willen doen aan de clinic kunnen zich opgeven via ado@zeelandiamiddelburg.nl. Er kunnen maximaal 32 speelsters meedoen.