Maurice Elenbaas voetbalt al heel zijn leven in de roodgele clubkleuren van VV Arnemuiden. De 24-jarige verdediger ging vanaf kleins af aan al bij het eerste elftal kijken, waar hij nu al een aantal jaren zelf deel van uitmaakt. Ook leert hij de jonge talenten van de dorpsclub het spelletje om  uiteindelijk een zelfde stap naar de hoofdmacht te kunnen maken, net als hun trainer. We spraken met de centrumverdediger over zijn carrière, zijn ambities met de club en het trainersvak.

 

Elenbaas begon met voetballen in de toenmalig F4 en doorliep daarna bijna alle jeugdelftallen. Momenteel maakt hij alweer een aantal jaren deel uit van de hoofdmacht van de dorpsclub, waar hij notabene begon in de voorhoede. “Ik weet nog goed dat het eerste elftal veel blessures kende in de nacompetitie. Ik mocht toen voor het eerst mee en ik scoorde toen ook nog een doelpuntje.” Uiteindelijk promoveerde de club uit het vissersdorp en kwam een jaar laten uit in de tweede klasse. “Ik was toen 17 jaar oud en het was voor mij dan ook een best zwaar seizoen.” Ondanks de degradatie een jaar later, kijkt Elenbaas wel met een opgeheven hoofd terug op dat seizoen. “Je doet wel enorm veel ervaring op en je leert veel.”

Gek genoeg kwam Elenbaas bij de hoofdmacht terecht als aanvaller, maar speelt hij momenteel al weer een aantal jaren op zijn vertrouwde plek in de achterhoede. “Af en toe, als het nodig is, ga ik nog wel eens mee naar voren.” De sterke centrale verdediger heeft al mooie momenten mogen meemaken met VV Arnemuiden, waaronder twee promoties naar de tweede klasse. “Het hele dorp leeft er naar toe en de supporters staan er met fakkels en vlaggen. Na de wedstrijd was er een groot feest in de kantine, super mooi om mee te maken.” Ook de gewonnen derby’s zijn wedstrijden die Elenbaas nog lang zal blijven herinneren. “Zeker de wedstrijden waar ikzelf een aandeel in heb gehad. Ik weet nog goed dat we met 0-4 uit bij VV Oostkapelle wonnen, dat was ook wel heel speciaal.”

Het huidige seizoen was helaas enorm kort en Elenbaas beschouwt het ook als een verloren jaar. “Aan het begin van het seizoen heb ik nog een blessure opgelopen, die nog even bleef hangen. Uiteindelijk heb ik een wedstrijdje bij het eerste meegedaan. Eigenlijk net niks, als ik het seizoen zou moeten samenvatten.” Ondanks het vervelende seizoen, kijkt Elenbaas wel positief naar de toekomst. “We hebben een goede selectie en ik denk dat we mee kunnen spelen voor een plek om promotie. Het zou mooi zijn als we een gooi kunnen doen naar een periodetitel.” Ook persoonlijk heeft de verdediger mooie ambities voor ogen. “Ik wil allereerst een volledig seizoen een vaste waarde zijn in het eerste elftal en daarna kijken voor een eventueel stapje hogerop, maar het zou mooi zijn als dat met VV Arnemuiden kan.” Na al die jaren heeft Elenbaas het nog steeds enorm naar zijn zin. “De beleving in het dorp en de supporters maken onze club zo mooi. Ook de vrijwilligers zijn zo belangrijk voor VV Arnemuiden, mooi om te zien.”

Voordat Elenbaas zelf gaat trainen, traint hij de jonge talenten van de dorpsclub. “Ik geef al bijna zes jaar trainingen aan de jeugd.” Waar hij begon bij de F-pupillen, staat hij nu nog iedere week voor de groep bij de Jo15-1. “Ik gaf vaak trainingen aan mijn broertje, dat was harstikke gaaf. Bepaalde punten van jezelf zie je ook bij hem terug.” Het trainersvak bevalt enorm goed voor Elenbaas. “Ik vind het bijna net zo leuk als zelf voetballen. Het is altijd mooi om te zien dat jongens iets van je leren en het in de praktijk toepassen. Ik hou gewoon van het spelletje,” sluit hij mooi af.

Foto: Piet Kluijfhout

Meer artikelen lezen over VV Arnemuiden? Klik hier.
Klik hier voor meer informatie over VV Arnemuiden.