OOSTKAPELLE – Als voetballer was Alexander Minderhoud (32) actief bij meerdere verenigingen, altijd overigens in een lager elftal, op één seizoen bij de hoofdmacht van v.v. Domburg na. Maar toch loopt Oostkapelle/Domburg als een rode draad er doorheen, waar bij momenteel actief is bij het vierde elftal als aanvoerder en elftalleider. ‘Bij Oostkapelle/Domburg heerst in mijn ogen nog altijd het échte verenigingsgevoel, het dorpse karakter met een stukje sociale controle. Dat vind ik mooi.’
0250985_onlinebanner_Klaverblad_VJGoeree
Het is ook een voorname reden, waarom zijn zoontje in de jeugd van Oostkapelle/Domburg speelt en niet bij een club in hun woonplaats Middelburg. “Klopt helemaal. Het is een fijne club waar iedereen een beetje op elkaar let en waar veel respect heerst richting elkaar. Ik zeg niet dat dit elders niet zal gebeuren, maar het zijn kernwaarden die hier bij de club hoog in het vaandel staan. Dus voor mijn zoontje een perfecte omgeving om te kunnen sporten en sociale contacten op te doen.”

Als voetballer was Minderhoud, die momenteel eigenaar is van drie horecazaken, actief voor onder meer Domburg, Oostkapelle en Dauwendaele. De laatste seizoenen speelt hij in een vriendenteam bij Oostkapelle/Domburg 4, waarmee hij aardig bovenin meedraait. “Dat is erg leuk natuurlijk, al merk je soms wel dat het aanpoten is als je tegen een team van jonge honden moet voetballen. Voor mij is vooral plezier de basis en sportief bezig zijn. Ik heb de afgelopen twee jaar heel hectische periodes gekend in de horeca. Dat waren niet de leukste jaren om als zelfstandig ondernemer mee te maken, want het draaide puur op overleven. In mijn werk sta ik ook de hele week ‘aan’, dus is het vooral even lekker om dan op het voetbalveld alles te vergeten en vooral lol te hebben.”

Al is de spits wel dusdanig competitief, dat ook het resultaat toch wel meeweegt. “Het is absoluut ook fijn om te winnen, want dat probeer je altijd en om de nodige goals mee te pikken. Al moet het niet ten koste van alles gebeuren, want dat is nooit mijn insteek. Respect en sportiviteit zijn voor mij ook enorm belangrijk tijdens een wedstrijd. En dat probeer ik ook als jeugdtrainer over te dragen op de spelertjes die ik bij de JO10 train, waaronder dus ook mijn eigen zoontje. Dat is ook gewoon ontzettend leuk om te doen.

Tijdens de hele coronaperiode hebben we zowat kunnen doortrainen en dat was toch ook wel belangrijk voor die gastjes. Bovendien ook voor ons als trainers een welkome manier om met elkaar in contact te blijven. Helaas hebben we als club, net zoals bij veel andere verenigingen, te maken met een terugval qua leden die tijdens de pandemie ontdekten dat er meer was dan voetbal.”

Het zorgt ervoor, dat het steeds lastig wordt om teams en elftallen volwaardig en competitief te houden. Zo ook bij Oostkapelle/Domburg. “Zeker weten. Het eerste en het tweede elftal doen het uitstekend in de competitie. Maar daaronder moeten we ervoor blijven zorgen, dat we een derde én een vierde elftal in competitie hebben. Dat is voor de continuïteit gewoon nodig. Samen met Jeroen van Goethem, de andere leider bij het vierde elftal, probeer ik de boel bij elkaar te houden en te motiveren om te blijven komen. Ook naar de trainingsavonden op woensdag, waar we samen trainen met het derde. Dat lukt tot nu toe aardig, want wekelijks hebben we toch zo’n vijftien man op trainingen dus dat is best mooi. Als we dit het gehele seizoen nog kunnen volhouden en met het nodige spelplezier alle wedstrijden hebben kunnen spelen, dan ben ik meer dan tevreden.”

Klik op Oostkapelle/Domburg voor het laatste artikel over de club.