zeeuws-vlaardingen-vv-ijzendijke-zeeland

Aan het eind van vorig seizoen ontstonden twee vacatures in de trainersstaf van VV IJzendijke. Zowel Eric Vanhijfte (de trainer van de dames) als Nico Knol (de trainer van VV IJzendijke 1) hadden eerder al aangegeven te stoppen. Na intern overleg wisselden beiden van positie, waardoor een tamelijk unieke trainerswissel plaats vond.

“We hebben voorafgaand aan het seizoen uiteraard ervaringen uitgewisseld”, vertelt Vanhijfte. Knol vult aan: “Over zaken als de spelers/speelsters, hoe ze functioneren als team en hoe je ze het beste kunt triggeren.” Vanhijfte: “Daarnaast heb ik veel wedstrijden van de mannen gezien. Die spelen op zondag, dus zo kon ik mooi alvast een kijkje in de keuken nemen.”

SEIZOENSSTART
De dames zijn als koploper in de 1e klasse uitstekend uit de startblokken gekomen. Knol: “We hebben kwalitatief zo’n goeie selectie dat we voor het kampioenschap moeten gaan.” De mannen zijn wat moeizamer van start gegaan. “Dit is deels te wijten aan de voorbereiding, veel spelers werken dan aan de kust,” zo geeft Vanhijfte aan. “Ik heb er alle vertrouwen dat we gaan stijgen op de ranglijst.”

TEAMBELANG
“Ik heb in de jaren dat ik trainer ben altijd wel een team weten te smeden, daar ben ik nu ook druk mee bezig”, aldus Nico Knol. Je kunt individueel nog zulke goeie speelsters hebben, als ieder voor zich bezig is zal dat op den duur zijn weerslag hebben op de prestaties.” Vanhijfte: “Ik wil het team naar een hoger niveau brengen. Minder de lange bal, meer op balbezit spelen en de jeugdspelers leren wat het verschil is tussen jeugdvoetbal en mannenvoetbal. Er wordt op die vlakken zeker al progressie geboekt.”

BELEVING
Volgens Knol is de beleving bij de dames uitstekend. “Als ik alleen al de trainingsopkomst zie…. Er zijn iedere training minimaal achttien dames, dat is heel leuk trainen hoor! Ik heb me in het begin best verbaasd over het niveau. Ze kunnen echt goed voetballen. Waar nog aan gewerkt moet worden is de invulling van het systeem. Positief is dat ze wel meedenken over alles: trainingen, wedstrijden, opstelling enz. Dat houdt je als trainer ook scherp!” Bij de mannen is Vanhijfte eveneens te spreken over de beleving, al kan die altijd beter. “Zo zou de trainingsopkomst op dinsdag beter kunnen. Maar een aantal spelers studeert nu eenmaal buiten Zeeland. Op vrijdag speelt dat probleem niet, en is de trainingsopkomst dan ook uitstekend.”

AMBITIES
Knol weet van zichzelf een hele slechte verliezer te zijn. “Dus het is simpel: ik wil zoveel mogelijk winnen. Het niveau waarop je traint is belangrijk maar zolang ik plezier heb in datgene wat ik doe, vind ik dat ondergeschikt. En ik vind het nog altijd geweldig om iedere week op het veld te staan en wedstrijden te coachen.” Vanhijfte spreekt ook de ambitie uit om speelsters altijd beter te willen maken. “We hebben een jong team waar nog veel rek in zit.”

Meer informatie over IJzendijke? Klik hier.
Lees hier een ander artikel over IJzendijke.