zeeland-lodewijk-van-keeken-ijzerdijke-sv-sluis

Het zal voor veel mensen even wennen zijn. Na vijftien jaar in het eerste elftal bij IJzendijke, vertegenwoordigt Lodewijk van Keeken dit seizoen de clubkleuren van SV Sluis. De 29-jarige speler moest in het begin zelf ook even wennen, maar inmiddels voelt hij zich helemaal thuis bij zijn nieuwe club.

Op zijn veertiende zat hij voor het eerst op de bank bij IJzendijke, scoorde er als spits heel veel doelpunten, maar na al die jaren is het dus tijd voor een nieuwe uitdaging. Zijn vriendin komt uit Sluis en vanaf januari gaan ze er wonen. “IJzendijke zit natuurlijk in mijn hart, maar een andere club is ook wel eens leuk.” Zijn eerste maanden bij SV Sluis hebben hem in ieder geval nieuwe dingen opgeleverd, maar of hij daar heel blij mee is, is nog maar de vraag. “Ik had voordat ik hier speelde nog nooit rood gekregen, nu al twee keer. Meer ongelukkig dan harde overtredingen, moet ik eerlijk zeggen.” Toch kunnen die kaarten wel een indirect gevolg zijn van zijn nieuwe positie. Voorheen speelde Van Keeken namelijk altijd als spits, nu wordt hij op het middenveld gezet. “De spitspositie is leuker, maar ik denk dat het team mij op dit moment meer nodig heeft op het middenveld. Dan kan ik zorgen voor een stukje rust.”

HECHTE CLUB
Dat hij terecht zou komen bij Sluis, is gezien de achtergrond van de familie van zijn vriendin geen grote verrassing. “Mijn schoonouders doen iets bij de club en haar oom is voorzitter, eigenlijk een beetje een familievereniging dus.” Ondanks dat hij verder weinig mensen bij de club kende, bevalt het dus goed. Dat was een paar jaar geleden toen hij de overstap maakte naar Terneuzen wel anders. “Ik voelde meteen dat het niks voor mij was. Toen ben ik voor de eerste officiële wedstrijd nog teruggegaan naar IJzendijke.” Bij Sluis komt Van Keeken terecht bij een hechte club, waar iedereen elkaar kent en waar veel jongens uit het eerste bevriend zijn met elkaar.

Dat hij nu zo dichtbij de club gaat wonen, heeft voor hem nog een voordeel. “Ik ben een levensgenieter. Houd wel van een biertje na afloop, dan ben ik lekker vlakbij mijn huis.” Met zijn 29 jaar is de linkspoot een van de oudere spelers binnen de selectie, die vooral bestaat uit jonge gasten. Door middel van veel coaching probeert hij zijn medespelers te helpen, maar ook van hard werken is hij niet vies. “Ik kan slecht tegen mijn verlies, dus wil altijd winnen. Ik ben beter met, dan zonder bal, maar soms moet je gewoon bikkelen.”

PROMOTIE
Behalve de gezelligheid, valt Van Keeken ook qua sportieve prestaties met zijn neus in de boter. Vorig seizoen slaagde Sluis erin om te promoveren, waardoor de club na achttien seizoenen in de vijfde klasse, dit jaar actief is in de vierde. Hij verwacht dat zijn ploeg leuk mee kan doen in deze competitie. “Hopelijk kunnen we in de top vijf eindigen, het linkerrijtje zou mooi zijn.” Desondanks had de middenvelder gehoopt op een iets betere start. “Het had niet onterecht geweest als we meer punten hadden gehad. We maken nog te veel fouten, dan krijg je ook veel goals tegen. Als we constanter worden, kunnen we wellicht een periode pakken.” Persoonlijk kan het ook nog beter en zit hij nog niet helemaal in zijn ritme, maar naar de confrontatie met zijn oude club kijkt hij al wel uit. “Het is leuk om tegen elkaar te spelen. Mijn oud-ploeggenoten wachten er op, onderling lopen we al een bétje te kloten.” Voorlopig voelt hij zich nog fit, ondanks zijn zware werkzaamheden in de slachterij van zijn schoonouders. Aan stoppen denkt hij dan ook nog zeker niet. “Ik wil nog wel een paar jaar voetballen, het spelletje is nog te leuk. Daarna wil ik wel wat binnen de vereniging doen, maar ik ga geen trainer worden.”

Wil je meer informatie over de club SV Sluis? Klik hier.