zeeland-zeelandia-middelburg-hans-van-der-sluijs

Zeelandia Middelburg stapte dit seizoen over naar de zaterdag. Daardoor speelt het eerste elftal nu in de vierde klasse, maar de belangrijkste reden om de overstap te wagen is het vergroten van de aansluiting tussen jeugd en senioren. Hans van der Sluijs is in het bestuur verantwoordelijk voor het jeugdvoetbal binnen de club, hij geeft een update over de huidige stand van zaken.

Na het volgen van een visietraject en het voeren van veel gesprekken binnen de vereniging, werd één ding snel duidelijk bij Zeelandia Middelburg. “We waren een vereniging met veel eilandjes.” Dat zorgde ervoor dat er weinig verbinding was tussen de prestatieve en recreatieve teams, meiden- en jongensvoetbal, maar ook tussen de jeugd en senioren. Door de overstap naar de zaterdag te maken en op die manier zowel de jeugd als de senioren op dezelfde dag op het sportpark te hebben, hoopt de club die verbinding een stuk beter te maken. “Ons belangrijkste streven is een goede combinatie van jeugd en senioren op zaterdag. De jeugd moet weer blijven hangen op de club, om ’s middags samen naar het eerste te kijken.”

BREEDTESPORT
Met de overstap komt de aandacht dus niet alleen te liggen op de standaardteams, maar juist ook op de breedtesport. Dat is volgens Van der Sluijs sowieso een nieuwe ontwikkeling binnen het voetbal. “Het is lastiger om jeugd vanaf vijftien jaar vast te houden. Het is minder vanzelfsprekend om voor een standaardteam te willen spelen, recreatie is steeds vaker belangrijker dan prestatie.” De aandacht voor jongens of meisjes die gewoon komen om te leren voetballen is dus groter geworden, verder ziet de 43-jarige Van der Sluijs, die nu al bijna tien jaar bij de club actief is, dit seizoen vooral als een jaar om concrete stappen te maken. “De overstap van het eerste loopt eigenlijk voor op de planning, omdat de spelers aangaven het liever dit jaar al meteen te doen. Daarnaast hebben we besloten vanaf dit seizoen twee leden van de technische commissie geen team meer te laten trainen, zodat ze zich volledig kunnen richten op de ondersteuning van trainers en op het volgen van een cursus voor ‘Hoofd Jeugdopleidingen’. Voor de buitenwereld lijkt het misschien alsof er geen stappen gemaakt worden, van binnenuit merkt hij dat die stappen wel degelijk gezet worden. Hij geeft een voorbeeld. “Over het aantal jeugd zijn we tevreden, nu moet daar meer structuur in komen. Bijvoorbeeld door trainers te ondersteunen, met cursussen of oefenstof. Als we ze handvaten bieden en iedereen werkt zoals we dat graag zien, is dat goed voor de club, trainers en spelers. Daar moeten we naartoe.”

TOEKOMST
Ondanks dat de jeugd dus een centrale rol speelt binnen de grootste vereniging van Zeeland, beschikt de club dit seizoen niet over een prestatief JO19. Daar is echter een verklaring voor. “Veel spelers uit het tweede zagen de overstap naar de zaterdag niet zitten. Dat hebben we op moeten vullen met A1-spelers. Volgend jaar schrijven we ons gewoon weer in voor de hoofdklasse.” Het gat dat daarmee is ontstaan, wordt opgevuld door een ‘Jong Zeelandia Middelburg’, waardoor de stap naar het eerste als het goed is kleiner is geworden. “Het is eenvoudiger om als jeugdspeler in de vierde klasse in te stromen, dan in de tweede klasse op zondag.” Van der Sluijs is blij met de inzet van vrijwilligers binnen de club, al is het soms lastig om grote bestuurlijke functies uitgevoerd te laten worden. Op zaterdagochtend merkt hij in ieder geval dat alle teams voldoende vrijwilligers hebben, waardoor alles goed geregeld is. Voor de komende jaren heeft hij nog een aantal ambities. “De jeugd moet beter leren voetballen en het eerste moet in een aansprekende klasse spelen, dat zou de tweede klasse kunnen zijn.” Tot slot loopt hij nog tegen een terugkerend probleem aan. “De capaciteit van het complex is te krap. Kunstgras op het hoofdveld zou een enorme uitkomst zijn, maar daarvoor zijn we afhankelijk van de gemeente. Voor de sfeer zou het goed zijn als er op elk moment een wedstrijd gespeeld kan worden op het hoofdveld. Wie weet zijn we ooit zo ver!”

Wil je meer informatie over de club Zeelandia Middelburg? Klik hier.