zeeland-danny-van-de-velde-vv-terneuzen

Scheidsrechter, Danny van de Velde? Jazeker. De voormalig trainer en bestuurder is sinds dit seizoen ook bij de hoogste seniorenelftallen te bewonderen als leidsman bij vv Terneuzen. Op dat niveau maakte hij in september op 45-jarige leeftijd zijn competitiedebuut.

Bij iemand met een voetbal-en trainersverleden als Van de Velde is het altijd aanlokkelijk om eens in de archieven te speuren. Een uitspraak van hem van exact twintig jaar geleden in deze krant: ,,Ik praatte vroeger veel tegen scheidsrechters en er is een seizoen geweest waarin ik zeven gele kaarten pakte.” Met de kennis van nu kan de Terneuzenaar – geconfronteerd met die uitspaak – een grote glimlach niet onderdrukken. ,,Oh, ik kan zó slecht tegen onrecht. Vooral in m’n jeugdige jaren kon ik dat gevoel slecht verkroppen. Daardoor kan ik het denk ik als scheidsrechter ook prima hebben als spelers tegen me praten. Als die ‘kaartenpakkende speler’ trouwens echt nóóit gedacht dat ik zelf scheidsrechter zou worden.”

Voetballen deed Van de Velde bij achtereenvolgens Terneuzense Boys, Sluiskil, Terneuzen en weer Terneuzense Boys. Bij ‘De Boys’ groeide hij op, maar Terneuzen werd uiteindelijk zijn club. ,,Ze zijn daar recht voor z’n raap. Bij Terneuzen heb ik in diverse commissies gezeten en ben daar zelfs nog even vice voorzitter geweest. Ik ben gewoon geen stilzitter.”

Stilzitten lukte direct na zijn actieve carrière ook niet bepaald. Van de Velde was trainer bij Oostburg, Terneuzense Boys en Steen. Bij ‘De Boys’ werd hij in 2006 kampioen in de tweede klasse, maar werd hij in november van dat jaar aan de kant gezet. Een jaar later ging de aanvaller van weleer aan de slag bij Steen, ten tijde dat hij net een nieuwe job had bij een elektronisch bedrijf, waarvan Van de Velde tegenwoordig directeur is. ,,De ploeg merkte gewoon dat ik te weinig tijd had, en we zijn al vrij snel in goed overleg uit elkaar gegaan. Qua voetbal heb ik toen een rustperiode ingelast.”

Heimwee naar het hoofdtrainerschap had hij nadien nooit, al twijfelde hij een paar jaar terug wel eventjes over een comeback. ,,Een deur sluit ik nooit. Ik train nu de JO17-1 van Terneuzen en merk dat ik nog erg fanatiek ben. Dat was ik vroeger al, toen ik zes jaar lang de dames trainde. Ik vind voetbal nu eenmaal een geweldig spelletje.”

Die liefde leidde er ook toe dat Van de Velde van lieverlee verenigingsscheidsrechter werd bij Terneuzen. ,,Dat heb ik tien jaar gedaan en dat was voor mij een prima manier om in conditie te blijven. Maar steeds dezelfde personen fl uiten, dat had ik op een gegeven moment wel gezien. In 2018 ben ik daarom met mijn zwager Patrick de Meyer begonnen aan de SO III-opleiding (scheidsrechtersopleiding). We mochten meteen hoger instromen in de reserve eerste klasse. Dit seizoen fluiten we in de tweede, derde en vierde klasse van het zaterdagvoetbal, waarbij de nadruk ligt op de derde klasse.”

Van de Velde en zijn zwager pakten maar meteen door en begonnen op 7 oktober met de SO II-opleiding, waarbij ze na slagen tot en met de eerste klasse mogen fl uiten. Momenteel gaat zijn ‘werkterrein’ vooral tot midden-Zeeland. ,,Ik vind het fijn dat daar bijna niemand me kent en daar met nieuwe mensen in aanraking kom.”

Samen met De Meyer spart hij tegenwoordig dus over scheidsrechters looplijnen. Diagonalen lopen? ,,Nee, dat is ouderwets hè. Nu moet je een zogenaamde S lopen. Voordeel voor mij is dat ik het spelletje aardig kan lezen.”

Foto: Camile Schelstraete

Wil je nog meer informatie over de club vv Terneuzen? Klik hier.
Lees hier de hele krant van Zeeuws-Vlaanderen.