Als eerstejaars B-junior maakte hij de overstap van buurman GOES naar SSV’65, daar speelde hij onder andere samen met zijn huidige trainer en nu is hij niet meer weg te denken uit het blauw van ‘zijn club’.

 

De resultaten vallen dit seizoen een beetje tegen, maar op persoonlijk vlak maakt de 28-jarige Tom Kuitems nog steeds stappen. “Door mijn leeftijd word ik steeds meer een leider, daar ben ik met de trainer veel mee bezig.”
Pim Bruins, sinds dit jaar opnieuw trainer bij SSV, en Kuitems hebben dus een bijzondere band met elkaar. Qua leeftijd verschillen ze nog wel een aantal jaar, maar in het verleden waren het dus teamgenoten. De centrale verdediger merkt er eigenlijk weinig van. “Het is niet gek dat Pim nu mijn trainer is, terwijl we nog samengespeeld hebben. Ik ervaar het niet als iets anders, ook omdat hij wel een aantal jaar ouder is dan ik.” De hernieuwde samenwerking bevalt hem in ieder geval goed. “Hij is voor mij persoonlijk een ideale trainer. Ik moet het zelf hebben van mijn inzicht en rust aan de bal, Pim wil altijd de voetballende oplossingen zoeken en het liefste opbouwen.” Bruins is een andere type trainer dan zijn voorganger Carlos de Jonge, vertelt Kuitems. “Carlos was voor het groepsgevoel echt heel erg goed, daar hebben we toen veel aan gehad. Pim probeert weer op een andere manier spelers individueel beter te maken, ook door automatismen erin te slijpen. Met het aanstellen van hem kunnen we verder bouwen aan het zijn en worden van een stabiele tweedeklasser.”

Verwachtingen
Dat is dus het doel, maar de prestaties van dit jaar vallen eigenlijk een klein beetje tegen. Hij weet zelf wel hoe dat ongeveer komt. “De verwachtingen waren hoger dan waar we nu staan. Tegen kleinere ploegen hebben we punten verloren, vooral omdat we het moeilijk hebben tegen teams die inzakken. Dan moeten we het spel maken, dat is nog wel eens lastig.” Dit seizoen wilden de ‘blauwen’ graag bij de eerste vijf eindigen, maar mede vanwege blessures en de daarbij behorende wisselingen is dat nog niet gelukt. Toch heeft hij er nog wel vertrouwen in. “Als iedereen fit blijft moeten we nog wel een paar plekken kunnen stijgen. Aan het begin van het seizoen hoop je mee te spelen voor periodes en een hoge eindrangschikking, met de kennis van nu ben je tevreden als je vijfde wordt. We zijn anoniem geweest in de eerste twee periodes, hopelijk is dat bij de derde anders.”

Leider
In het verleden speelde Kuitems nog wel eens op ‘6’ of als back, de laatste seizoenen staat hij centraal achterin. Hij moet het niet van zijn fysiek hebben, maar meer van zijn slimmigheid. Als Ajacied is het type speler waarmee hij zichzelf vergelijkt geen verrassing. “Een type Daley Blind.” Nu hij ouder begint te worden, neemt hij ook steeds vaker een leidersrol op zich. “Als je wat langer meeloopt, kan je medespelers op de juiste plek zetten. Ik snap het spelletje, dus dan kan je anderen helpen.” Zijn trainer hamert daar op bij hem, net als een stukje ‘mindset’. “Simpele dingen, zoals inspelen of het behouden van de concentratie. Altijd bij de les blijven.” Hij begon dus nog met voetballen bij de buurman, maar is inmiddels niet meer weg te slaan bij SSV. Hij doet er meer dan alleen zelf voetballen. “Ik ben trainer van de JO15-1 en organiseer de einddagen. Training geven doe ik nu ongeveer zes jaar, dat zorgt toch voor binding en betrokkenheid.” Voorlopig ziet de 28-jarige verdediger zichzelf nog wel een aantal jaar voetballen, dat zal in ieder geval niet bij een andere club zijn. Hij merkt wel dat hij door zijn leeftijd iets meer moet doen om fit te blijven. “Je gaat wat minder naar de kroeg en probeert wat gezonder te eten. Af en toe zit ik ook nog in de sportschool, je wordt toch wat ouder hè.”

Meer informatie over SSV’65? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Beveland.