zeeland-sjo-serooskerke-veere

Het zal voor veel amateurclubs een bekend fenomeen zijn: een teruglopend ledenaantal. Bij Veere was de nood heel hoog, in Serooskerke vond de club een partner om mee samen te werken.

Sinds twee jaar is onder de naam SJO Serooskerke/Veere alle jeugd van beide clubs samen, Ron Geuze is bezig aan zijn eerste jaar als jeugdvoorzitter. Hij hoort positieve reacties en is blij met de stap die is gezet.

Om te kijken hoe de samenwerking uit zou pakken, werd een aantal jaar geleden gestart met een gezamenlijke B1. Dat beviel zo goed dat in het jaar daarna alle jeugd vanaf de JO13 en hoger werd samengevoegd, nu twee jaar later is alles samen. Geuze ziet een groot voordeel van deze werkwijze. “We kunnen iedereen nu laten voetballen waar ze thuishoren. Zowel op basis van leeftijd als kwaliteit, simpelweg omdat er meer keuze is.” De 49-jarige Geuze begon zeven jaar geleden als leider bij zijn eigen zoon, kreeg daarna een bestuursfunctie en was onder andere verantwoordelijk voor het beleid van de jeugdafdeling. Nu is hij dus jeugdvoorzitter, zijn doel is duidelijk. “Ik vind het leuk om het de jeugd naar hun zin te maken, dat is het belangrijkste.”

STILTES
Bij Veere was de noodzaak in eerste instantie dus het hoogst, maar Geuze verwacht dat Serooskerke vroeg of laat voor hetzelfde probleem zou komen te staan. Nu zijn de krachten dus gebundeld. “We versterken elkaar. Het gebied van voetballertjes die bij ons kunnen spelen is hierdoor ook vergroot.” Toch ziet hij ook een nadeel aan de samenwerking. “De beleving op het sportpark is minder. Nu speel je op twee locaties, waardoor het aantal mensen op één plek minder groot is.” Geuze verwacht dat andere clubs in de toekomst ook zullen moeten kiezen voor een combi, voorlopig zijn ze bij Serooskerke en Veere dus tevreden met hun samenwerking. Maar het kan altijd nog beter natuurlijk. “We willen groeien in aantal. Daarvoor bieden we clinics aan, om de bekendheid te vergroten. Trainers willen graag cursussen volgen, dus dat is positief. Vrijwilligers moet je in deze tijd actief benaderen, dat is nog een verbeterpunt.” Wat Geuze betreft is het dus een goede stap geweest, nu is het zaak om door te pakken. “De stiltes op zaterdagochtend, op een minder vol sportpark, moeten opgelost worden. Meer leden, zodat we twee sportparken vol hebben. Intern kan er nog meer gecommuniceerd worden onderling.” Maar eigenlijk ziet hij liever iets anders dan twee volle sportparken. “Het is de ambitie om het allemaal op één sportcomplex te doen, maar dan heb je te maken met sentimenten.”

Foto: Mariska Wattel

Wil je meer informatie over de club SJO Serooskerke? Klik hier.
Wil je meer informatie over de club Veere? Klik hier.