zeeland-terneuzense-boys-robbie-jonkman

“We wisten dat we het zwaar zouden krijgen dit seizoen”, zegt Robbie Jonkman als de positie van Terneuzense Boys ter sprake komt in de eerste klasse C. De voetballers uit de Zeeuwsvlaamse plaats sluiten de rij van veertien teams. Bij ieder andere club zou de noodklok luiden, in Terneuzen niet. “Al mogen we best wel wat meer degradatievoetbal gaan spelen”, vindt Jonkman.

De assistent-trainer is van mening dat de nieuwkomer in de eerste klasse dat aspect nog helemaal beheerst. “We willen het graag nog te mooi doen. De echte over-mijn-lijk mentaliteit ontbreekt nog. Dat wil niet zeggen dat de jongens er niet voor gaan. Voor veel is het ook een nieuwe situatie.”

Vorig seizoen werd Terneuzense Boys enigszins verrassend kampioen van de tweede klasse. “Zeker als je weet dat we dat seizoen ervoor iets van zesde waren geworden. Dan verwacht je niet meteen dat je een kampioenskandidaat bent.” Terneuzense Boys groeide onder aanvoering van trainer Hubert van den Hemel en assistent Jonkman in het seizoen. “Kampioen worden als je het niet verwacht is het allerleukste”, weet Jonkman (43). Het feestje ijlde nog een paar maanden door. De kampioensschaal verdween op de dag van het behaalde kampioenschap uit de kleedkamer en dook daarna op de vreemdste plekken weer op, zoals bij het bekende televisieprogramma Voetbal Inside, waar de schaal als onderlegger van bitterballen fungeerde. De lokale media berichtten regelmatig over de schaal, die pas na maanden weer bij de club opdook. “Tot op de dag weet ik niet wie erachter heeft gezeten. Publicitair was het wel slim, we hebben veel aandacht gekregen”, lacht Jonkman.

Hoek, Kloetinge en Goes zijn de bekendste Zeeuwse clubs die ook behoorlijk aan de weg timmeren. Terneuzense Boys daarmee vergelijken is volgens Jonkman onzin. “Wij betalen geen stuiver. Wij zijn een echte familieclub, die nu het geluk heeft van een goede generatie. Als er al spelers van buitenaf komen, doen ze dat vanwege onze waarden en sportieve ambities.”

De promotie naar de eerste klasse verleidde afgelopen zomer Douwe Zegers (JVOZ), Dangelo Martien (VC Vlissingen) en de Belgische doelman Antonie Notte de overstap naar het Zuidersportpark te maken. “Zelfs met die drie hebben we het lastig, maar het verschil in niveau met de tweede klasse is enorm. We spelen tegen geweldige ploegen, als voetballiefhebber kan ik daar van genieten.” Na de zomer keert Notte niet meer terug tussen de palen. Hij wordt keeper van het Belgische KFC Heusden. “Antonie woonde in Gent. Dat is veertig minuten van Terneuzen”, aldus Jonkman. Het noopte de technische leiding op zoek te gaan naar een extra doelman. “Dat is al lastig en zeker in de uithoek waar wij zitten.”

Zelf genoot Jonkman, die in het dagelijkse leven bouwt aan de infrastructuur, zijn voetbalopleiding bij Hoofdplaat, een dorpje van nog geen duizend zielen op korte afstand van Terneuzen. “Ik was vijftien toen ik in het eerste elftal debuteerde. We speelden of vijfde of vierde klasse.”

Jonkman, technisch sterk, maar een beetje lui, zocht en vond bij Terneuzense Boys het avontuur. “Ik heb een tijd in het eerste gespeeld, maar ook een lange periode in het tweede. Mijn nadagen sleet ik als verdediger. Ook in het tweede had ik het naar mijn zin, vandaar dat ik tot mijn 36ste ben doorgegaan.” Na drie seizoenen als trainer verbonden te zijn geweest aan Terneuzense Boys 2 is hij nu bezig aan zijn derde seizoen als assistent-trainer van de hoofdmacht. “”Ik zit prima op mijn plek.”

Meer informatie over Terneuzense Boys? Klik hier.
Klik hier voor een ander artikel over Terneuzense Boys.