AXEL – Waar het seizoen van de Axelse hoofdmacht er eentje was om snel te vergeten, daar kunnen Piet de Vries en zijn assistent-trainer Niek de Meijer terugkijken op een geslaagd sportief jaar. Met een tweede plek in de tweede klasse én het spelen van nacompetitie leverden ze een puike prestatie.

‘’Daar zijn we zeker ook erg trots op. Het is hier in Axel nou op zijn zachtst gezegd niet een heel rustig jaartje geweest. En als wij dan met het tweede, ondanks de vele mutaties die er lopende het seizoen waren, op een tweede plaats eindigen dan hebben we alles om tevreden te zijn”, zegt het trainersduo.

De Vries is ‘oudgediende’ en heeft er inmiddels al zestien seizoenen opzitten als trainer van de Axelse reserves, waarvan acht seizoenen bij AZVV en sinds de fusie dus FC Axel2. Daar tussendoor was hij nog drie seizoenen actief bij HSV Hoek en anderhalf seizoen hoofdcoach bij RIA-W. Zijn assistent Niek de Meijer stopte twee seizoenen geleden bij het eerste en sloot zich als speler aan bij de tweede selectie. Sinds begin van dit seizoen is hij assistent-trainer én spits. “Dat bevalt perfect. We werden vorig seizoen kampioen in de derde klasse en toen is me gevraagd of ik wat meer hand- en spandiensten zou willen verrichten. Daar had ik wel oren naar en tot op heden bevalt het perfect. Ik ben verantwoordelijk voor het regelwerk rondom de groep en Piet is eindverantwoordelijke op technisch vlak. We overleggen veel en de klik is goed. We hebben een geweldige groep, waarvan ook enkele oud-selectiespelers zorgen voor een brok aan ervaring. Daaraan trekken jonge gasten zich op en dat zie je terug in de prestaties.”

Die prestaties zijn meer dan goed te noemen. Want van de kampioen Arnemuiden bijvoorbeeld werd niet verloren. Mede door de inbreng van jongens zoals Angelo Plasschaert, Marco Plasschaert, Wouter Boeije, die tot vorig seizoen nog actief waren bij het eerste elftal. “Tijdens het seizoen zijn daar nog enkele jongens bijgekomen, die ontevreden waren en terug instapten. Uiteindelijk hebben al die mannen toch hun Axelhart laten spreken en het eerste geholpen om handhaving te realiseren, wat gelukkig is gelukt.” De ervaring van de dertigers is voor het tweede erg belangrijk beaamt het tweetal.

“Als je ziet hoe dankzij de coaching van die ervaren mannen de jonge gasten zoals Lorenzo Pijpelink en Joran Dankaart zich hebben ontwikkeld, dat is mooi natuurlijk. Het is alleen lastig om elke week te moeten improviseren qua selectie en opstelling’, aldus De Meijer. “Maar juist dat improviseren, dat vind ik het allerleukste wat er is aan trainer zijn bij een tweede elftal. Je aanpassen en dan toch zorgen dat spelers plezier hebben, blijven houden én gezelligheid te koppelen aan prestaties. Dat hebben we met een kampioenschap vorig seizoen en de prestaties van dit jaar laten zien. Voor volgend seizoen is nog een heleboel ongewis, maar ik heb er alle vertrouwen in dat er dan opnieuw een mooie groep spelers zal staan”, vult De Vries aan.

Want als het regent bij een eerste elftal, dan druppelt het ook altijd bij de teams er omheen. Er zullen een hele hoop jongens de deur van het Axelse sportpark dichttrekken en meer dan ooit zal er worden geleund op de eigen jeugd. “We zullen zien hoe de samenstelling er in de voorbereiding zal gaan uitzien. Er loopt zeker talent en wij hebben in ons elftal de nodige ervaring waaraan ze zich kunnen optrekken. Als we jonge jongens kunnen laten ontwikkelen en laten wennen aan het seniorenvoetbal, dan hebben we goed gedaan. We gaan daar met elkaar hard aan werken.”