RILLAND – Vierdeklasser v.v. Rillandia beleefde volgens Edwin in de Weij vrijwel een soortgelijke competitiestart als vorig seizoen. Toen duurde het ook een serie duels voordat alles ging lopen en de resultaten beter werden. Ondanks dat de ploeg nu wel al zeven punten behaalde ziet de trainer toch een duidelijk verschil.


“Nu haalden we wel wat punten maar dat was niet direct tegen de sterke ploegen uit onze klasse. Die punten waren we ook verplicht gezien onze selectie om die te pakken. Tegen SPS, die in mijn ogen ook dit jaar weer zullen meedoen om promotie, konden we het totaal niet brengen en dat was van onze kant dramatisch. Dat bleek ook uit de grote 5 – 0 nederlaag. Vorig seizoen begonnen we qua resultaten misschien minder, maar was het veldspel wel beter dan we tot nu hebben getoond.”

De oorzaak voor het verschil ligt volgens de trainer/coach waarschijnlijk ook in de verandering van speelstijl die hij heeft toegepast. En het feit dat men nu bij Rillandia in een andere formatie speelt. “Waar we vorig seizoen 1:4:4:2 speelden, daar spelen we nu met drie spitsen. Dat is voor iedereen zichtbaar wennen, maar we hebben nu wel in mijn ogen de spelersgroep om dat spel te kunnen spelen. Het is alleen zo, dat je daarvoor toch de tijd voor moet nemen om erop te trainen en het erin te slijpen. Spelers moeten het zich eigen maken en doordat we ook te maken kregen met wat blessures ging dat wat moeizamer.”

Alleen dat trainen en zich eigen maken, dat is vanwege de opgelegde beperkingen en maatregelen al sinds de lockdown niet mogelijk. “En je merkt dat de spelers daar heel veel moeite mee hebben. Het is een lastige situatie en je vraagt je dan ook als trainer wel eens af hoe lang je spelers gemotiveerd kan houden om te trainen op deze manier. We moeten iets doen om fit te blijven en elkaar te blijven ontmoeten, maar de meesten hebben toch een doel nodig waarvoor ze trainen. Fit blijven is vanzelfsprekend, maar de andere routines en het ritme valt volledig weg. Dat maakt het lastig, ook voor een trainer. En dat is ook zo bij de oudste jeugd, die door enkele van onze eerste elftalspelers worden getraind. Zij merken het aan de afmeldingen, wat ook logisch is na zo’n lang wedstrijdloze periode.”

In de Weij hoopt dat er snel weer zicht en duidelijkheid komt wat de plannen zijn voor het restant van het seizoen. “Want je wil toch gericht kunnen werken als coach en tactisch kunnen trainen. Dat is nu voor ons om de nieuwe speelwijze eigen te maken wel zo prettig. Het enige positieve is, dat de geblesseerden tijd hebben om goed te herstellen. Het vergt veel van iedereen qua geduld, motivatie en voor de trainers ook van de creativiteit in aanbod. Hoe vervelend ook, het is ook wel weer leerzaam.”

Klik hier voor meer informatie over Rillandia
Klik hier voor meer artikelen over Rillandia