Zaterdag-derdeklasser VV Zaamslag behaalde voor het tweede seizoen op rij een periodetitel. Dat heeft het mede te danken aan topschutter Niek Luime. De 25-jarige spits vertrekt na dit seizoen echter naar het Belgische KSV Eendracht Bazel, op zo’n veertig minuten rijden van zijn woonplaats Hulst.

Luime stapte in 2014 over van HVV’24 naar de destijds tweedeklasser. De eerste drie seizoenen waren wisselend, en even leek het er zelfs op dat Luime leek te kiezen voor een terugkeer. Maar met name in zijn laatste twee seizoenen ontpopte hij zich tot de ware aanvalsleider van de groen-witten. Illustrerend was zijn goal van vorig seizoen tegen Kapelle. Na een prachtige aanname kapte Luime zich vrij en schoot hij de bal met zijn mindere linker vol in de kruising. Het doelpunt werd genomineerd voor ‘Zeeuws doelpunt van het jaar’.

Je lijkt pas echt te zijn opgestaan na het vertrek van clubtopscorer Peter Dieleman?
 ,,Klopt, ik kwam als jong ventje bij Zaamslag in de tijd van ‘de gouden lichting’. Ik studeerde nog en voetballen was bijzaak. Twee jaar had ik nodig om me aan te passen aan het team en mezelf als voetballer te ontwikkelen. Met sommige spelers heb je nu eenmaal geen klik in het veld, en dat was het geval tussen mij en Peter. Peter was echt verweven met Jordy Bakker en dat zag je in alles. Naast hem kon ik niet echt m’n ei kwijt, maar ik had mezelf als doel gesteld om op te staan op het moment dat Peter zou stoppen. En dat is mij gelukkig ook gelukt. Het gekke is wel dat als Peter in geval van nood soms nog mee doet, die klik er tussen ons nu wel is.”

Waarom de keuze voor België?
 ,,Ik heb altijd de ambitie gehad om hogerop te geraken en mij naam zong al vaker rond bij de grotere verenigingen in de regio. Op de een of andere manier werd dat nooit echt heel concreet. De afgelopen twee seizoenen was er wel al interesse vanuit België, maar nu pas was het voor mij het perfecte moment. Daarbij speelt het ook een rol dat de helft van mijn schoonfamilie in België woont én ik sinds afgelopen april mede-eigenaar ben geworden van drie winkels in België.”

 En waarom Bazel?
,,Via via kwam ik in contact met mensen van de club, en ik besloot eens te gaan kijken. Op dat moment zag ik mezelf er echt niet voetballen, maar na een aantal keren veranderde dat gevoel. Ze hebben een sportief slecht jaar achter de rug en speelden zich pas op de laatste speeldag veilig, terwijl ze het seizoen ervoor nog als derde eindigden. Een familiale club ook, net als Zaamslag. Dat spreekt me enorm aan.”