zeeland-breskens-metin-yuviz

In de vierde klasse van het zondagvoetbal behoort VV Breskens tot één van de titelkandidaten. De ploeg van Soufi an Dooms wordt getipt voor het kampioenschap. Volgens routinier Metin Yavuz moet Breskens ook ambitieus zijn. “Met deze selectie moeten we voor promotie gaan.”

De 31-jarige Yavuz is geen onbekende in Breskens en heeft de club hoog zitten. “Ik ben op mijn dertiende vanuit Istanbul naar Breskens verhuisd. Ik woon inmiddels zeventien jaar in dit prachtige dorp en de voetbalvereniging betekent heel veel voor mij. Esad Osmanovski is voor mij een rolmodel geweest, die jarenlang, fanatiek en met liefde voor de club heeft gevoetbald. Daarnaast heeft de vereniging mijn integratieproces, indirect, zeer beïnvloed.”

De verdediger voelt zich inmiddels heel erg thuis in het dorp. “De vissersmentaliteit is bij sommigen nog sterk aanwezig. Ze hebben hun mening altijd klaar en zullen zeker niet verzwijgen om deze uit te spreken. Je moet er aardig wat tijd, geduld en energie in steken om hun respect te verdienen. Als je er eenmaal bij hoort, dan wil je nergens anders wonen.” De 31-jarige verdediger voetbalt al meer dan tien jaar bij Breskens en is zeer geliefd bij de club. “Ik voetbal al twaalf jaar bij deze club. Ik vind het schitterend om te zien hoe belangrijk de club voor het dorp is. Als je dan op de zondag goed speelt, word je op handen en voeten gedragen. Speel je niet goed, krijg je het ook direct te horen. Dat kan ik enorm waarderen.”

Yavuz heeft nog één grote droom bij Breskens en hoopt deze dit seizoen te kunnen verwezenlijken. “Ik ben al die jaren nog nooit kampioen geworden met deze club. We hebben een goede mix van jong en oud. Afgelopen jaar sloten Jordan Gouka, Joris Blaakman, Twan van Exter, Justin Houtzager als jonkies aan bij het team. Deze jongens zullen nu en in de toekomst veel voor de vereniging kunnen betekenen.“ Als de ploeg van Soufi an Dooms een serieuze gooi wil doen naar het kampioenschap, moet de ploeg op een aantal vlakken nog stappen maken.

“De nieuwe basiself van het team bestaat voor een deel uit nieuwe spelers die dit seizoen naar VV Breskens zijn gekomen. Het lijkt nog een zoektocht naar elkaars kwaliteiten. We zijn aardig op weg, maar zijn er zeker nog niet.

Als we kampioen willen worden, moeten we conditioneel beter zijn dan de rest. Ook daarin moeten we ons verbeteren.”

Daarnaast heeft Breskens het traditioneel lastig tegen de mindere ploegen. “Wij hebben het altijd lastig tegen ploegen die zich massaal ingraven. De huidige vierde klasse bestaat maar uit elf ploegen, dat betekent dat je niet teveel misstappen mag maken. Om ook van de kleintjes te winnen, is het belangrijk dat er genoeg strijd geleverd wordt.”

Wil je meer informatie over de club Breskens? Klik hier.
Lees hier de hele krant van Zeeuws Vlaanderen.