GOES – Hij verhuisde een jaartje of achttien geleden vanuit Kapelle naar Goes en kwam er terecht bij SSV’65. Als jonge hoofdtrainer stond hij er een aantal seizoenen voor de groep, waarna hij nog tal van Zeeuwse clubs trainde. Momenteel is hij bezig aan zijn tweede seizoen bij Rood-Wit uit Sint-Willebrord, maar ook bij SSV’65 is Groeneveld nog wekelijks te vinden als trainer bij de JO11-G1.


“Mijn zoontje voetbalt in dat team en ik geniet ervan om met die jongens en meiden bezig te zijn. Ze proberen beter te maken en vooral ook te genieten van het spelletje. Want voetbal is toch het mooiste wat er is voor mij en als je dat op meerdere manieren kan beleven is dat toch prachtig?”

Groeneveld was naast SSV’65 ook bij v.v. Arnemuiden, Bruse Boys, Zierikzee en Goes werkzaam, maar vooral de Goese zaterdag-tweedeklasser gaat hem aan het hart. En dan met name binnen de jeugdafdeling heeft hij de afgelopen jaren toch getracht om zijn knowhow op voetbalgebied te delen. “Samen met een aantal vrienden waaronder Tim Joosse, Christiaan Boon en Rudy Boogert, die allemaal ook op voetbalgebied hun sporen hebben verdiend, hebben we een TC opgezet en een mooie jeugdplan geschreven. Een visie die breed wordt gedragen binnen de club en die er op termijn ook voor moet zorgen, dat SSV’65 in de hoofdselectie een groot percentage eigen opgeleide spelers heeft rondlopen. Dit seizoen plukken we daar de eerste vruchten van, omdat er een aantal hun debuut hebben gemaakt in de competitie. Uiteindelijk is dat waarvoor we jaren geleden die stappen hebben gezet en dat meerjarenplan hebben opgesteld.”

Dat Groeneveld actief is binnen de jeugdafdeling en wat doet voor de club, dat ziet hij als een normale zaak en vooral als een ‘morele verplichting. “Als je kinderen aan sport doen, dan vind ik het als ouder vanzelfsprekend dat je dan daarmee helpt. Mijn dochter heeft bijvoorbeeld aan judo gedaan en ook daar hielp ik mee binnen de vereniging. Vele handen maken licht werk en anders komt het vaak neer op een select groepje mensen. Als je dan iets kunt betekenen als ouder én je kan van nabij je kinderen zien genieten van de sport die ze doen is dat alleen maar mooi. En dat het bij mijn zoon Luca dan ook nog voetbal is, dat maakt het extra leuk voor mij als voetballiefhebber natuurlijk. Al is hij lang nog niet zo fanatiek als zijn vader als het gaat om de liefde voor het spelletje haha.”

Als jeugdtrainer is hij nu bezig aan zijn vijfde seizoen bij SSV’65, al is hij bij het team niet eindverantwoordelijk. “Nee, dat hoofdtrainer is Marijn van Liere en ik probeer hem te ondersteunen daar waar nodig en ook op trainingen te helpen. Dat is gewoon superleuk om te doen. En zo denken er binnen SSV’65 gelukkig heel veel spelers en oud-spelers over, want ik denk dat binnen de jeugd bij zo’n driekwart van de teams mensen actief zijn die een voetbalverleden hebben. Dat is natuurlijk alleen maar mooi, want die weten hoe het werkt en dat zie je ook terug in de ontwikkeling van onze jeugdspelers.”

Het beleid bij SSV’65 is er op gericht, dat de club zich op het niveau van tweede klasse kwalitatief kan ‘bedruipen’ met een selectie van overwegend eigen jeugd. Momenteel spelen er vier jeugdspelers in de eerste selectie en dat aantal moet omhoog. “We willen een stabiele tweedeklasser worden met veertien tot twintig eigen opgeleide jongens. Daar is het beleidsplan op geschreven en zo wordt er binnen de jeugd gewerkt en geselecteerd. Tot de JO13 selecteren we niet, daarboven wel. Dat is een keuze die is gemaakt en we zien dat dit werkt. In de jongste jeugd gaat het bij ons vooral om het sociale aspect en spelen ze bij eigen vriendjes en vriendinnetjes. Pas later willen we op kwaliteit selecteren. Die keus hebben we destijds weloverwogen gemaakt als club. We hebben onze jeugdafdeling zien groeien in kwaliteit én in aantal leden. Dus mensen zien ook, dat deze aanpak voor deze club goed is. En dat is het mooiste natuurlijk. Het sociale koppelen aan prestaties én zorgen voor continuïteit voor de toekomst.”

Klik hier voor meer informatie over SSV’65
Klik hier voor meer artikelen over SSV’65