Zeeland-Kwadendamme-Gert-jan-Kaptein-leo-uitterhoeve

Kwadendamme/Hoedekenskerke heeft met Gert-Jan Kaptein en Leo Uitterhoeve twee KNVB-scheidsrechters in de gelederen. Zonder scheidsrechters zou er geen bal rollen op de Zeeuwse velden. In een wereldje waarin de voetballer vaak centraal staat, is het nu eens de beurt aan de scheidsrechter.

De beste stuurlui staan aan vaak aan wal. Zo ook Gert-Jan Kaptein tot een aantal jaar geleden. Hij was het destijds niet eens met een rode kaart. “Dat kan ik veel beter!”, klonk het langs de lijn. Zodoende was een carrière als scheidsrechter geboren. Leo Uitterhoeve verveelde zich op de zondagen en wilde zien hoe ver hij kon komen als scheidsrechter.

Dat bleek uiteindelijk een heel eind te zijn. Via diverse cursussen werden beiden KNVB-scheidsrechter en mogen ze fluiten tot de tweede klasse zondag. Kaptein floot zes jaar lang iedere zaterdag voor de KNVB. Daar stopte hij, in verband met werk en het voorzitterschap bij zijn club, na vorig seizoen mee om nu vooral alleen nog wedstrijden voor zijn vereniging te fluiten. Uitterhoeve is nog bijna elke zondag actief voor de KNVB. “En op zaterdag fluit ik regelmatig voor de vereniging de lagere elftallen en de jeugd.”

Kaptein omschrijft zichzelf als “iemand die probeert het spelletje aan te voelen, rechtvaardig is en niet bang is voor een reactie of weerwoord. Ik hou ervan als ik op een nette manier betrokken word in de spelbeleving. Uiteraard kan het zo zijn dat mijn waarneming afwijkt van die van de spelers. Tsja, dan hebben ze pech want ik fl uit…” Uitterhoeve vindt zichzelf als scheidsrechter vooral rustig. “Terwijl ik als voetballer een driftig mannetje was. Snel boos, ook op de scheidsrechter.”

Als ze terugkijken, doen ze dat met veel plezier. Zo vindt Uitterhoeve het wel komisch dat ze hem uitscholden voor badmuts. “En die keer dat ik mijn eigen zoon een gele kaart moest geven, minder leuk was dat hij daarna geschorst werd….”

Kaptein: “Al die jaren dat ik gefloten heb, heb ik getraind bij de Scheidsrechtersvereniging Noord- en Zuid-Beveland. Dat kan ik iedere (beginnende) scheidsrechter aanraden. Niet alleen is het erg nuttig qua trainingsarbeid, maar ook qua verhalen. Al die honderden jaren ervaring wordt daar gedeeld, daar kun je zo veel van leren. De meeste fouten zijn al eens gemaakt, dat hoef je zelf niet meer te doen! Ook scheidsrechters roddelen over spelers hoor, net als de spelers over de scheids! “