zeeland-jeffrey-van-de-berge-rcs

In 2015 maakte RCS de overstap naar het zaterdagvoetbal. Waar RCS voor velen een boegbeeld was in het zondagvoetbal, is voor de huidige Oost-Souburgers de club inmiddels een echte zaterdagclub geworden. Elftalleider Jeffrey van de Berge heeft beide dagen van dichtbij meegemaakt.

”In onze mooie jaren in de eerste klasse van het zondagvoetbal zat de bus iedere uitwedstrijd met vijftig man vol”, begint Van de Berge. De inmiddels 46-jarige is al vanaf kleins af aan betrokken bij zijn RCS. “Ik heb mijn hele leven bij RCS gevoetbald, totdat ik een heupoperatie moest ondergaan en ik niet meer kon voetballen. Daarna ben ik altijd naar wedstrijden van het eerste gaan kijken, omdat mijn vader destijds voorzitter was van de club. Vijftien jaar geleden werd er naar een elftalleider gezocht en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad.”

De elftalleider heeft verschillende elftallen gezien en heeft de nodige spelers meegemaakt. “Bij ons hebben zoveel verschillende soorten goede voetballers gespeeld. Als ik een favoriet lijstje zou mogen opstellen, zou ik voor de volgende namen kiezen: Dennis –en Gerard de Nooijer, Hoessein Bouzambou, André Siereveld, Alwin van Ham, Nicky van Merrienboer en Yordi Nijland. Dit lijstje kan nog makkelijk aangevuld worden met veel spelers.“

Over de keuze met welke trainer hij het beste heeft samengewerkt, is voor van de Berge geen moeilijke vraag. “Als je het mij vraagt, is Michel Leonhart de beste trainer die wij in de laatste vijftien jaar hebben gehad. Niks ten nadelen van de andere trainers, maar Michel stak zoveel tijd in de voorbereidingen van trainingen en wedstrijden en werkte zeer professioneel. In die tijd, eerste klasse zondag, hadden we uiteraard ook een goede ploeg staan.”

De elftalleider ziet dat zijn RCS al jaren probeert de stap te maken naar de tweede klasse. “Na een hele goede voorbereiding onder de nieuwe trainer Cees Houtepen verwacht ik dat het een mooi seizoen gaat worden. We hebben nu een aantal competitiewedstrijden matig gespeeld, maar ik weet dat die jongens veel beter kunnen en verwacht dat we nog wel een periodetitel gaan pakken. We willen dus zo hoog mogelijk eindigen en middels een periodetitel proberen te promoveren naar de tweede klasse.”

In de derde klasse verwacht van de Berge concurrentie van een aantal teams heeft iedere ploeg een bepaald strijdplan tegen RCS. “Na drie jaar in de derde klasse weet ik inmiddels dat tegenstanders erg verdedigend spelen tegen ons. Wij zijn een voetballende ploeg en daarom zou de tweede klasse ons beter liggen qua voetbal. Ik verwacht dat Luctor Heinkenszand het net als vorig jaar goed zal doen. Zaamslag is ook altijd een lastige tegenstander die bovenin mee kan gaan doen.”

Wil je meer informatie over de club RCS? Klik hier.