Tot halfverwege de dertig was Jan de Vos (bijna 57) een rechtsbuiten met een goede conditie. Eentje die het mooier vond om anderen in stelling te brengen dan zelf te scoren. Tegenwoordig is De Vos al jarenlang scheidsrechter én is hij scheidsrechterscoördinator bij VV Wemeldinge.

 

De Vos, geboren in Kortgene, voetbalde zelf altijd bij Colijnsplaatse Boys. Toen hij trouwde kwam hij vervolgens in Wemeldinge wonen. En daar is hij sinds een jaar of vijf scheidsrechterscoördinator van de plaatselijke voetbalvereniging. ,,Daar ben ik toch wel een paar uurtjes per week mee bezig”, merkt De Vos op. ,,Je gaat de hele week achter vrijwilligers aan die een potje willen fluiten. Op zaterdagochtend ben ik ook op het complex te vinden, en af en toe fluit je dan nog een wedstrijdje.”

De Vos Consultancy
De Vos is ook actief voor de KNVB in de zaterdag tweede-en derde klasse, en wil dat zeker nog een aantal jaren volhouden. Daarnaast heeft hij een bedrijf in financiële-en administratieve dienstverlening: De Vos Consultancy. Daarmee doet hij voornamelijk projecten voor grote bedrijven. ,,En dan heb ik het scheidsrechtersvak als m’n grote hobby. Soms zijn er mindere ervaringen, maar ik heb nog steeds evenveel plezier. Misschien ben je in het begin van je carrière iets gemotiveerder omdat je dan wilt kijken wat je eruit kunt halen.”

Ambitie
Jan de Vos ontving op zijn achttiende zijn scheidsrechtersdiploma, maar prefereerde nadien toch zijn eigen spelerscarrière boven het fluiten. ,,Als jonge scheidsrechter stond ik toch minder in m’n schoenen en dus ben ik weer gaan voetballen. Nee, als voetballer was ik echt helemaal nooit met scheidsrechters bezig.”
Toen zijn kinderen gingen voetballen kwam De Vos weer in aanraking met het scheidsrechtersvak. ,,Ik begon als clubscheidsrechter, maar was daar dan toch weer te ambitieus voor. En die ambitie is er gelukkig nog altijd.”

Meer informatie over Wemeldinge? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Beveland.