AXEL – Het was voor voetbalclub FC Axel een langgekoesterde wens: een nieuw kunstgrasveld. Volgens Willy van Gremberghe, die het gehele kunstgrastraject namens de club coördineerde, ook gewoon meer dan noodzakelijk. “De staat van de velden was slecht en we hadden te maken met een ondercapaciteit. Dus we zijn blij dat we sinds het begin van dit seizoen een prachtig veld hebben weten te realiseren.”


De speel- en trainingsvelden van de Axelse zaterdag tweedeklasser waren zo slecht, dat het de afgelopen seizoenen regelmatig voorkwam dat  dat spelers geregeld naar andere sportparken moeten uitwijken. Daarbij dreigde er ook een ledenstop als de gemeente Terneuzen niet zo inspringen om een kunstgrasvoorziening in Axel aan te leggen.

“We waren dan ook enorm blij toen half november vorig jaar de gemeenteraad akkoord ging om het benodigde bedrag voor de aanleg in de begroting voor 2020 op te nemen. Het ledental van de club is de laatste jaren fors gestegen, vooral door de komst van steeds meer meisjes. Onze velden werden daardoor veel intensiever gebruikt, wat natuurlijk de kwaliteit niet ten goede kwam. Met dit veld kunnen we flinke stappen vooruit zetten en hebben we de beschikking over een voorziening die we breed kunnen inzetten binnen onze vereniging.”

Sinds de Axelse clubs in 2012 fuseerden en op het voormalig complex van AZVV gingen spelen, was er een meerjarenplan om de accommodatie toekomstbestendig te maken. Zo zijn er in de loop der jaren nieuwe kleedlokalen bijgekomen, is de kantine en bestuurskamer verbouwd en een pannakooi voor de jeugd gerealiseerd. En er stond dus ook een kunstgrasveld op het wensenlijstje. “Daarbij hebben we onlangs ook de veldomheining en reclameborden vervangen, evenals het al vijfendertig jaar oude scorebord. Dus wat dat betreft ziet onze accommodatie er mede ook dankzij de gemeente, maar zéker ook dankzij de vele vrijwilligers en sponsoren, er in nu piekfijn uit. Wanneer we niet zoveel zelf hadden gedaan, dan waren de totale kosten zeker nog enkele tonnen hoger uitgevallen. Het zegt veel over hoe de mensen begaan zijn met hun club en zich ervoor willen inspannen, dat is een grote pluim waard aan iedereen.”

Het veld wat nu in Axel in gebruik is genomen, ligt vlak achter het hoofdveld en is vergelijkbaar met het laatste kunstgrasveld dat ook bij HVV’24 is aangelegd. Vanuit de club was Willy van Gremberghe dus bij het gehele proces betrokken. Zo had hij veelvuldig en nauw contact met de gemeente Terneuzen, maar ook met Krinkels BV uit Breda die het veld hebben aangelegd. “En het eindresultaat is prachtig, we zijn er enorm blij mee én vooral ook trots op. We kunnen nu onze leden de faciliteiten bieden die ze verdienen en maakt het ook mogelijk om onder vrijwel alle omstandigheden te trainen of te spelen. Bovendien is het veld ook door andere verenigingen te gebruiken.”

Er werd eind juli gestart met de aanleg en begin september was het na de goedkeuring door NOC*NSF klaar voor officieel gebruik. Tot opluchting van Van Gremberghe die nu weer wat extra vrije uren heeft. “Er zijn het afgelopen jaar wel enorm veel uurtjes in dit project gekropen, maar dat heb ik met plezier gedaan. Als je dan het eindresultaat ziet, dan hebben we nu het laatste stukje van de puzzel ingevuld. Alle randvoorwaarden zijn nu gerealiseerd wat betreft de accommodatie. Nu is het zaak om er met elkaar zorg voor te dragen, zodat we er nog heel wat jaren van kunnen genieten.”

Klik hier voor meer informatie over FC Axel
Klik hier voor meer artikelen over FC Axel