NIEUW EN SINT JOOSLAND – De voetballoze periode was er voor de leden van Nieuwland misschien wel eentje, die zéker veel te lang heeft geduurd. Niet in de eerste plaats vanwege het voetbal wellicht, maar wel vanwege de belangrijke sociale functie die de club inneemt binnen de dorpsgemeenschap.

banner_koningsport_small_VJ
“Zonder twijfel is het een belangrijke, zo niet de belangrijkste ader binnen het dorp. Er is geen café, dus wil je elkaar ontmoeten dan is de voetbal de uitgelezen plek. Het is essentieel voor de leefbaarheid binnen de kern ook daarom is het prettig dat er nu weer gevoetbald wordt. Dorpelingen komen naar de wedstrijden kijken, zowel bij de jeugd en de senioren om van het voetbal te genieten, maar zeker voor de sociale contacten”, zegt aanvoerder Willem Willebroordse die tevens ook bestuurslid is bij de vierdeklasser.

Hij is geboren en getogen in het dorp onder de rook van Middelburg en draagt al sinds zijn vijfde het wit-blauwe tenue. “En dat zal ook het enige tenue blijven wat ik draag. Ik ben een echte clubman en heb nooit de behoefte gevoeld om elders te gaan spelen. Het bevalt me hier na ruim vijfentwintig jaar nog meer dan prima.”

Onder de huidige trainer Jacco Nelen, werd Willebroordse aanvoerder én kwam hij als controlerende middenvelder te spelen. Een rol die hem prima bevalt. “Een beetje ‘stofzuigen’ voor de verdediging en positioneel de boel organiseren. In de loop der jaren heb ik zowat alle posities in het veld wel ingevuld. Waar de trainer me nodig had, daar speelde ik. Maar ik moet zeggen, dat deze rol me prima bevalt.”

Nieuwland zal ook dit seizoen uitkomen in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal, waarin het na de degradatie al sinds 2016 actief is. Een niveau wat volgens Willebroordse in de huidige situatie ook het beste past bij de club. “Momenteel is dit absoluut de klasse waarin we thuishoren. We hebben in de loop der jaren geen aanspraak mogen en kunnen maken op meer dan waar we nu staan.  We hebben in onze huidige selectie wel enkele jonge talenten die op de deur kloppen en zich nadrukkelijk laten zien, maar daarna is het even wachten wat er vanuit de jeugd gaat doorkomen.”

De mix van jonge talenten en wat oudere spelers met de nodige jaren ervaring, die moet ervoor zorgen, dat Nieuwland zich dit jaar in ieder geval sneller in veilige haven gaat spelen. “Vorig seizoen was lastig, maar het is ook moeilijk inschatten waar we nu staan ten opzichte van de andere clubs. De competitie-indelingen zijn wat verander er zijn dit seizoen wat andere clubs nu in onze klasse ingedeeld dan voorheen. Dus dat wordt afwachten hoe sterk die zijn. VC Vlissingen is sowieso van de buitencategorie natuurlijk, maar verder is het afwachten. Het is voor ons zaak om bovenin de rechterrij te eindigen, dan hebben we het uitstekend gedaan. Of dat realistisch is, dat is nu moeilijk inschatten. Maar het feit dat wel eindelijk weer om de punten kunnen spelen, dat is iets waar denk ik elke voetballer, net als ik ook, reikhalzend naar heeft uitgekeken. Het sociale leven bloeit dan ook weer op en dat is hetgeen waar het bij veel clubs, zeker in de kleinere dorpen, toch ook vooral om draait.”

Klik hier voor meer informatie over VV Nieuwland
Klik hier voor meer artikelen over VV Nieuwland