WESTDORPE – Hij mag met recht een ‘jongen van de club’ worden genoemd. Want op een seizoen bij de A-junioren van Terneuzense Boys na is Tommy de Smet (33) altijd actief gebleven bij RIA W uit zijn geboortedorp Westdorpe. Inmiddels woont hij in Terneuzen, maar is hij al 15 jaar onafgebroken actief bij de roodhemden.


De laatste jaren zag men bij RIA W. steeds meer jeugd verdwijnen, terwijl men toch wilde proberen om het eerste elftal op een zo hoog mogelijk niveau actief te laten blijven. Daardoor was het in de polder van Westdorpe in de afgelopen seizoenen een komen en gaan van (veelal ook Belgische) spelers. Maar Tommy de Smet bleef zijn club altijd trouw en was in de kleedkamer een constante factor. Bovendien is hij ook al flink wat seizoenen aanvoerder van de ploeg, die sinds vorig seizoen wordt getraind door Arno Verlinde.

“Ik ben een jaar of tien geleden als eens een paar seizoenen aanvoerder geweest. Daarna even niet, maar sinds een aantal seizoenen weer opnieuw. Het is wel een stuk waardering natuurlijk, al coach ik in het veld altijd wel. Ik ben hier ooit op mijn vijfde begonnen in de jeugd en als je dan jaren later aanvoerder bent van het eerste elftal is zeker mooi. En in al die jaren ben ik actief geweest op verschillende niveaus en ook met wisselende successen. Daarbij was het inderdaad de laatste tien jaar een komen en gaan van spelers en was het ook bestuurlijk niet stabiel binnen de club. Nu is het een stuk rustiger en ook qua sportieve prestaties gaat het beter dan jaren terug.”

Dit seizoen zag de vierdeklasser een aantal nieuwe jongens de groep versterken en vertrok er nauwelijks iemand. Tot tevredenheid van de verdediger. “Dat zie je terug in ons spel. En in onze resultaten. Want de laatste seizoenen hadden we regelmatig na vijf speelronden nog nul punten, en nu wonnen we de eerste twee duels. Dat maakt dat je toch anders een seizoen ingaat en geeft vertrouwen. We willen absoluut in de winterstop bij die bovenste acht ploegen staan. Dat is ook nodig. Want er zullen ook, zonder ander teams tekort te willen doen, door die nieuwe competitie-indeling en competitieopzet ook een reeks wedstrijden voor spek en bonen bijzitten. Die moet je echter wel gewoon zien te winnen. Want voor onderschatting moeten we wel waken, al denk ik dat de échte wedstrijden in de vierde klasse pas na de winterstop gespeeld gaan worden. Ik voorzie een groot verschil tussen de topteams en de rest van de clubs al zal dat de praktijk moeten uitwijzen. Voor ons is het zaak om de goede start zo lang mogelijk vast te houden en met deze groep te kunnen groeien naar een zo hoog mogelijk niveau. Er is veel kwaliteit in onze selectie, al is het aan ons op het veld om dat er ook optimaal uit te laten komen.”

Klik hier voor meer informatie over Ria W
Klik hier voor meer artikelen over Ria W