KOEWACHT – Het zag er voor RKVV Koewacht vorig seizoen lange tijd penibel uit, maar toen de KNVB de competitie afbrak én besloot geen kampioenen en degradanten aan te wijzen, slaakte men bij de geelhemden toch een zucht van opluchting. Inmiddels is er het nodige veranderd en komt de ploeg uit het grensdorp opnieuw uit in de vierde klasse van het zondagvoetbal.


“Dat was inderdaad een flinke opluchting. Het is natuurlijk erg wat er is gebeurd en wat er nog altijd gaande is. Maar voor ons als club zijn we blij dat we op dit niveau konden blijven spelen. Al is het nu natuurlijk ook wel helemaal anders, omdat er inmiddels geen vijfde klasse meer bestaat’, zegt verdediger Steyn Schelfhout.

De 23-jarige rechtsback speelt al sinds zijn vijfde bij de club in zijn geboortedorp, waarvan de laatste vier seizoenen bij het eerste elftal. Gezien het feit, dat er diverse clubs van een lager niveau door de KNVB zijn doorgeschoven, dicht hij zijn ploeg nu wel meer kansen toe om de gestelde doelstelling te kunnen realiseren. Want als de verhoudingen kloppen, dan zouden de geelhemden zeker niet onderin moeten eindigen dit jaar. “Daar ga ik ook zeker niet vanuit. Vorig seizoen hadden we een heel slechte start. Het was ook nog allemaal een beetje wennen, maar  na die heel lastige eerste seizoenshelft, waarbij we terecht laatste stonden, kregen we in de winter een aantal nieuwe jongens uit België erbij. We werden daardoor kwalitatief wel iets beter in elk geval, dat zag je terug in onze wedstrijden. En na een overwinning tegen Groede had iedereen er nog vertrouwen in dat wij ons zouden handhaven. Of dat was gebeurd zullen we natuurlijk nooit weten, maar ik vind zeker dat wij op het niveau van de vierde klasse gewoon thuis horen.”

Schelfhout, in het dagelijks leven werkzaam als software engineer, heeft met zijn teamgenoten in elk geval een heldere doelstelling voor ogen. “We hopen dat we dit seizoen, mede ook gezien de nieuwe samenstelling van de Vierde Klasse A én een reeks versterkingen die erbij gekomen zijn, in de middenmoot te eindigen. En dan zou het mooi zijn om bij de top acht te eindigen. Dan zijn we na de winterstop verzekerd van een reeks mooie wedstrijden en sterkere tegenstand. Dat wordt een mooie uitdaging, maar ik denk dat iedereen daar als speler wel beter van wordt.”

Voor het algehele Zeeuws-Vlaamse voetbal is de nieuwe competitie-indeling volgens de Koewachtenaar wel goed. “Hierdoor staan er wekelijks de nodige derby’s op de speelkalender en die geven toch wat extra’s. Hopelijk brengt dat, als de coronatijd het natuurlijk toelaat, uiteindelijk wat meer supporters met zich mee. Kwalitatief naar het voetbal kijkend, dan voorzie ik wel een groot verschil tussen de topteams en de onderkant van deze competitie. Maar uiteindelijk zal het moeten blijken welke kant het opdraait allemaal.”

In de overschrijvingsperiode is er overigens ook het nodige gebeurd qua mutaties bij de club. Er vertrok een aantal jongens, maar ook bleken er een hoop spelers, bijna een elftal aan nieuwelingen, toch potentie te zien op Sportpark Berlaere. Dit tot vreugde van Schelfhout overigens. “De laatste seizoenen zaten we erg krap in de selectie waardoor er al snel hele jonge jongens in gebracht moesten worden dus in de breedte zijn we er zeker sterker op geworden. we hopen dat de nieuwe jongens kwalitatief ons team naar een hoger niveau kunnen brengen en zo onze doelstelling kunnen realiseren.”

Daar zal hij zelf ook zijn steentje aan proberen bij te dragen. “Zeker weten! Toen ik in de jeugd speelde had ik nooit het gevoel ooit het eerste te kunnen halen. Maar nu dat is gelukt, wil ik er alles aan doen om zo lang mogelijk erbij te blijven, mezelf te blijven ontwikkelen tot een betere en completere speler. Want er zijn nog zat punten om aan te blijven werken gelukkig. Daarnaast wil ik er alles aan doen om met de club op een zo hoog mogelijk niveau te blijven spelen in elk geval.”

Klik hier voor meer informatie over Koewacht
Klik hier voor meer artikelen over Koewacht