BRESKENS – Als actief voetballer was Soufian Dooms daarnaast nog actief als jeugdtrainer bij v.v. Terneuzen. Dat bleek hem zo goed te bevallen, dat hij daarna zijn UEFA C-diploma haalde. Wel bleef hij in tussentijd actief als speler tot men bij v.v. Breskens een trainer zocht en hij eigenlijk per toeval voor de groep kwam te staan. Inmiddels is hij er bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer.


“En dat bevalt me uitstekend. In het verleden heb ik vijf jaar de C-jeugd getraind samen met Fabian Wilson en Jonathan Constansia. Eerst met z’n drieën om te kijken of het beviel. Ik vond het echt leuk en ben daarna ook op cursus gegaan om me er verder in te ontwikkelen, ondanks dat ik het voetballen zelf ook nog altijd geweldig vond”, aldus de 30-jarige Dooms.

Althans tot twee seizoenen geleden dan toch. Hij speelde bij Breskens en Bart Corstanje was toen trainer. Dat bleek naar zeggen van Dooms geen ‘match’ met de selectie. De resultaten vielen tegen en het spelplezier verdween. “Toen besloot men niet met Bart door te gaan en ging men bij Breskens op zoek naar een hoofdtrainer. Een beetje met een dolletje zeiden spelers toen ‘Soufian waarom ga jij het niet doen? Jij hebt ook je papieren toch?’ Daarna pakte men het serieus op en hebben we er inhoudelijk over gesproken en heb ik besloten om de uitdaging te accepteren. Het is ook van Breskens natuurlijk wel een gok die je neemt door een jonge en ook nog onervaren trainer aan te stellen. Maar het pakte vorig jaar goed uit, al was het jammer dat het seizoen niet is afgemaakt.”

De corona maakte een abrupt einde aan het tot dan toe prima seizoen van de Bressiaanders in de vierde klasse zondag waar het vlak achter leider Clinge tweede stond. “Je zag dat het plezier terug was en dat kwam tot uiting in de resultaten. Daarnaast heb ik ook geprobeerd om er naast het veld een hechte groep van te maken en ik denk dat dat nu wel een extra kracht is van onze selectie. Er is ruimte voor gezelligheid buiten het veld, terwijl er doordeweeks keihard wordt getraind. Dat is ook nodig want we willen dit jaar koste was kost promoveren.”

Dat is het doel wat Dooms, die naast Breskens ook actief was als speler bij RIA W, Axel en Terneuzen, samen met de club voor ogen heeft. “Want met alle respect, deze vierde klasse is het qua niveau toch nét niet. Door de nieuwe indeling wordt denk ik het krachtsverschil wel groot, maar dat zal de praktijk ons leren. Het is wel zaak om voor de winterstop je plek bij de bovenste acht veilig te stellen, want wat er exact na de winter gaat gebeuren weet nog niemand precies te vertellen. Dat dit kan bij een bond als de KNVB vind ik wel onbegrijpelijk overigens.”

Na een zware voorbereiding zit het bij de competitiestart vooralsnog niet helemaal mee. Een aantal blessures en een stuk tegenslag in de wedstrijden valt hen nu ten deel. “Dan zie je toch wie wel en wie niet heeft doorgetraind toen het stillag. Bij die laatste groep ontstaan nu wat blessures en dat is natuurlijk jammer. Want als we fit zijn en compleet staan, dan hebben we een heel sterk team. Voorlopig moeten we erop hopen dat we kunnen blijven voetballen in competitieverband. En dat we dan daarna de groep klaarstomen voor na de winter. Dan worden de echte prijzen verdeeld en daar hopen we bij te zitten.”

En zijn eigen ambitie, hij heeft inmiddels ook een UEFA B-diploma behaald, die is eveneens duidelijk voor de oud-aanvaller. “Ik wil me blijven ontwikkelen als trainer. En ik bekijk het per seizoen. Ik had nooit gedacht op mijn dertigste al twee jaar hoofdtrainer te zijn bij een van de sterkere ploegen uit de vierde klasse. Dat is echt een unieke kans die de club me heeft geboden. Die heb ik met twee handen aangegrepen. Ik leer elke training en wedstrijd nog bij en ben ook blij met Wim Fenijn. Hij is assistent en heeft al jarenlange ervaring. Dat is voor mij een prima klankbord en we werken prima samen. Dat gaat uitstekend en samen proberen we hier het maximale uit deze groep te halen. Elke training en wedstrijd opnieuw, hopelijk op weg naar de door ons gestelde doelen.”

Klik hier voor meer informatie over v.v. Breskens
Klik hier voor meer artikelen over v.v. Breskens