GROEDE – Hij begon ooit bij de jeugd op het dorp in Schoondijke, maar stapte noodgedwongen over naar SV Oostburg om daar in de jeugd bij leeftijdsgenoten te kunnen voetballen. Daarna keerde hij terug om na drie seizoenen te kiezen voor de uitdaging bij v.v. Groede. Na drie seizoenen is Rowin Smeekens er aardig ingeburgerd en niet meer weg te denken uit de basis van het eerste elftal.

 


“Het was vooral een sportieve keuze. Bij Schoondijke ging het qua prestaties elk jaar een stukje minder en ik was toe aan een nieuwe sportieve uitdaging. Ik speelde sinds mijn vijftiende in het eerste elftal en kreeg een nieuwe prikkel bij v.v. Groede, dat destijds ook uitkwam in de vierde klasse van het zondagvoetbal. Die stap was een heel bewuste en ook naar een club waar het wel om presteren gaat, maar waar ook gezelligheid heerst. En die gezelligheid is bij Groede altijd wel enorm aanwezig ongeacht of er gewonnen of verloren wordt. Al is het altijd nog net even leuker als je wint natuurlijk…”

De 21-jarige Smeekens is als centrale verdediger een belangrijke schakel in het elftal en geniet wekelijks van de drive die iedereen toont op trainingen en tijdens wedstrijden. “We hebben een leuke groep, met een aantal jeugdige spelers en de nodige routine. Dat heb je in onze competitie ook wel nodig, want bij veel teams zie je dat er een hoop ervaring rondloopt. Er wordt keihard en serieus getraind, maar er is ook ruimte voor een grap en een pint. Die mix van alle factoren gaven voor mij ook de doorslag om voor Groede te kiezen. Ik heb met een paar clubs gesproken destijds, maar het gevoel bij Groede was het beste en tot nu toe is alles waarop ik hoopte ook uitgekomen.”

De jonge verdediger werd bij Groede snel opgenomen in de groep en laat zich wekelijks in positieve zin gelden binnen de lijnen. Hij heeft er de afgelopen jaren veel geleerd als voetballer, al was ook de overstap vanuit de jeugd naar het eerste van Schoondijke destijds een goeie leerschool. “Vooral in fysieke zin heb ik daar veel opgestoken. Het seniorenvoetbal was toch even anders dan in de jeugd je wedstrijdjes spelen. Je moest toch sneller handelen en slimmer zijn in de duels vooral. Als ik kan ga ik er nu nog wel eens kijken of een wedstrijdje fluiten bij de jeugd of de dames, dus ik kom er nog af en toe. Al wordt het nu wel steeds moeilijker.”

De verhuizing van Smeekens naar Eindhoven vanwege zijn nieuwe baan, maakt dat hij steeds minder vaak in Zeeuws-Vlaanderen verblijft. “Ik werk bij Accountantskantoor PWC in Eindhoven, dus doordeweeks trainen is niet meer mogelijk. Wel kom ik elke vrijdag naar Schoondijke, waar mijn ouders naast het voetbalveld wonen, om bij Groede te trainen en op zondag te voetballen. Tot nu toe gaat dat goed en is het vol te houden. Dat probeer ik ook zo lang mogelijk te doen. Het is fijn dat we eindelijk ook weer mógen voetballen. Want als je iets niet kunt dan besef je pas hoeveel je het mist.”

Wat hij van het nieuwe seizoen mag verwachten, daar moet hij het antwoord een beetje schuldig op blijven. Wel weet hij waarop door Groede wordt gemikt. “We zijn het aan onze stand en gezien onze prestaties de afgelopen jaren verplicht om voor de bovenste acht plekken te gaan. Wil je na de winter jezelf kunnen blijven meten met de besten, dan zal je in het begin ‘erbij’ moeten zitten en punten moeten pakken. En dan vooral tegen de ‘mindere’ ploegen, al blijkt dat in praktijk vaak de lastigste opgave. Toch heb ik er wel vertrouwen in. Iedereen is gretig en vooral blij dat er weer gevoetbald kan en mag worden. Hopelijk kunnen we dat ook blijven doen, maar gezien alle ontwikkelingen zal dat afwachten worden. Tot die tijd moeten we proberen om elke week het maximale te geven om zo hoog mogelijk te eindigen. Daar heb ik gezien onze voorbereiding én de start van het seizoen alle vertrouwen in.”

Klik hier voor meer informatie over v.v. Groede
Klik hier voor meer artikelen over v.v. Groede