AARDENBURG  – Hij had zijn overschrijvingsformulier al getekend en was al bij de selectiepresentatie geweest van v.v. Biervliet. Maar toen men bij Aardenburg besloot om tóch in de vierde klasse te gaan voetballen, toen koos Rowan Ritico (26) ervoor te blijven. Sterker nog, hij werd benoemd tot speler/trainer en zal ook de UEFA C-cursus gaan doen.


“In eerste instantie zou de club vanwege het vele reizen richting Brabant de keuze maken om dat niet te doen en zich in te schrijven in de reserveklasse. Ondanks dat ik me verbonden voel met de club, wilde ik nog graag wel proberen om op enig prestatief niveau te blijven spelen. Via-via kwam ik in contact met Biervliet, ging er op gesprek en dat beviel wel. Daarop besloot ik om de uitdaging aan te gaan en voor Biervliet te gaan spelen. Totdat men hier bij Aardenburg toch besloot om de stap naar de vierde klasse te gaan maken, net zoals alle andere Zeeuws-Vlaamse vijfdeklasser deden op Sluiskil na dan. Toen kreeg ik de vraag natuurlijk of ik niet toch hier wilde blijven en of ik wilde nadenken of ik het niet zag zitten om samen met enkele andere jongens de technische staf te gaan vormen.”

De vraag vanuit de club, waarvoor hij al zijn gehele leven voetbalt, was er eentje die hij uiteindelijk niet kon weerstaan. Hij besloot zijn overschrijving in te trekken en zichzelf voor twee seizoenen als trainer te verbinden aan de ploeg uit de Kikkerstad. “Voor dit seizoen hebben we dispensatie gekregen van de KNVB. Alleen kon ik nu niet starten met de trainerscursus omdat deze al vol zat. Dus ik zal vanaf seizoen 2021-2022 beginnen met de opleiding voor UEFA C-licentie. Wel weer iets moois om naar uit te kijken en mezelf daarin te gaan ontwikkelen. Tot die tijd probeer ik samen met de anderen om hier bij Aardenburg de boel weer op de rails te zetten.”

En met ‘de anderen’ doelt Ritico op Marco de Croock en John Meyler, die zijn aangesteld als assistent-trainers. Joey Cocquit zal tijdens wedstrijden de coaching voor zijn rekening nemen, omdat de andere drie zelf actief zijn als veldspelers.  Arjen Worst blijft bij de eerste selectie aan al keeperstrainer en Robin Veldkamp als elftalleider.

“Op die manier hebben we het aardig voor elkaar. We overleggen veel en proberen zoveel mogelijk ook samen te doen. Het leuke is dat je allemaal toch een bepaalde kijk op het spelletje hebt en misschien op een andere manier naar situaties of elementen kijkt. Daar sparren we dan over, levert vaak ook leuke discussies op en komen dan toch altijd tot een gezamenlijke oplossing. En voor mij is het natuurlijk wel fijn, dat de andere wat ouder zijn zodat we een goede balans hebben in de staf. Want ik ben op het trainersvlak natuurlijk jong én onervaren. Maar de groep pikt het gelukkig wel heel goed op.”

En de trainers zullen alle registers moeten opentrekken om de spirit en de sfeer er dit seizoen in te houden. Aardenburg beleefde een sportief mager seizoen in de vijfde klasse, waar het tiende stond. In 2013 degradeerde de club uit de tweede klasse om de jaren erna steeds verder weg te zakken. Nu klimt het dankzij de nieuwe competitie-indeling weer een niveau omhoog. Maar makkelijk zal het niet worden, voorziet ook Ritico zelf.

“Of we op dit niveau momenteel wat te zoeken hebben, daar zijn de meningen wel over verdeeld. We hebben ook getwijfeld binnen de werkgroep, waar ik zelf ook deel vanuit maak, of dit de juiste beslissing was. Na lang beraad voorzien we, dat de keus voor de vierde klasse beter is voor de club én voor het eerste elftal. We hebben geen tweede meer, maar louter nog een groep die 35+ voetbal speelt. De andere spelers zijn bij de eerste selectie gevoegd, waardoor we wat ruimer in de jas zitten. Daarnaast hebben we ook een talentvolle JO17. Die hebben nog een paar jaar nodig, maar daar zit wel potentie in. Al moet het op termijn natuurlijk blijken of ze aanhaken. Tot die tijd is het aan ons om het tegendeel te bewijzen. We zullen ons best doen om hier en daar wat punten bij elkaar te voetballen. Het wordt een hels karwei, maar het maakt de uitdaging alleen maar groter.”

Klik hier voor meer informatie over AVC Aardenburg
Klik hier voor meer artikelen over AVC Aardenburg