CLINGE – En niet nagekomen belofte bij HVV’24 én een sportief dramatisch seizoen bij de reserves in Hulst waren voor Peter de Valck de uiteindelijke redenen om acht seizoenen geleden de overstap naar v.v. Clinge te maken. Daar is hij inmiddels al jarenlang een vaste waarde als linksback bij de derdeklasser. “En van die beslissing heb ik nog altijd geen seconde spijt van gehad.”


“Wanneer je als zeventienjarige jeugdspeler een plekje bij de eerste selectie wordt beloofd en ze trekken dan toch weer iemand van buitenaf aan.. Dat was de eerste tegenvaller. Daarna kwam ik bij het tweede elftal terecht en we beleefden echt een sportief rampzalig seizoen. De prestaties en sfeer waren dramatisch. Het waren voor mij de welbekende druppels waardoor ik het plezier in het spelletje dreigde te verliezen. Toen Marco van Vlierberghe me daarna benaderde of ik naar Clinge wilde komen, heb ik na een gesprek de knoop doorgehakt en sindsdien voetbal ik er met heel veel plezier.”

De Valck kwam als ‘Hulstenaar’ binnen bij Clinge, maar werd al snel opgenomen en geaccepteerd bij de dorpsclub. “Het was op het begin wel flink wennen, alles was natuurlijk anders dan bij HVV. Gemoedelijker ook, de club is ook een stuk kleiner. Maar toch heb ik wel vrijwel altijd alles gespeeld, wat natuurlijk wel prettig was.” De verdediger maakte verschillende trainers mee, werd kampioen, degradeerde én promoveerde er. Vorig seizoen leek na de degradatie van het jaar ervoor de ploeg opnieuw voor de titel te strijden. Maar na dertien wedstrijden was de jacht op eerherstel over. Trainer Vermeirssen trok naar HVV’24 en De Valck kreeg met Mario de Fouw een nieuwe trainer. Het duurde daarna even, maar het hoge woord kwam er alsnog uit. Clinge mocht zich opnieuw derdeklasser noemen. “Die beslissing maakte ons wel superblij natuurlijk. We maakten goeie kans op promotie, maar die leek er eerst niet in te zitten. Dat we uiteindelijk nu alsnog in de derde klasse kunnen uitkomen, dat is voor ons wel goed geweest.”

En in die 3e Klasse A, laat Clinge zich direct vanaf de start gelden. Hoewel het seizoen nog pril is, vinden de roodwitten zichzelf terug aan kop van de ranglijst. Als is de doelstelling van De Valck met Clinge vooralsnog veel realistischer gezien de ervaringen uit het verleden. “De vorige keren dat we promoveerden naar de derde klasse volgde direct weer een degradatie. Dat willen we nu koste wat kost als groep zien te voorkomen. En ook met Hontenisse en Steen in het recente verleden gebeurde dat. Je ziet dat de Zeeuws-Vlaamse clubs het dan toch lastig hebben. Dus handhaven is voor ons het absolute doel. En als je dan weet te starten met twee overwinningen, dan is dat alleen maar prettig. Al moet je natuurlijk gaandeweg het seizoen niet weglopen wanneer je toch op meer kan mikken. Dan moeten we misschien wel onze doelstellingen bijstellen. Maar vooralsnog is het zaak dat we op dit niveau actief blijven. Als je ziet dat de kwaliteit van de vierde klasse toch minder is geworden na de herindeling, dan is deze promotie voor Clinge op het juiste moment geweest. Nu is het aan ons om ervoor te zorgen dat we de traditie van de promovendi die direct weer degraderen het seizoen erna weten te doorbreken.”

Het zou voor De Valck dan wellicht wel eens zijn laatste seizoen bij Clinge kunnen worden, gezien de reisafstand die hij nu dient af te leggen. “Ik woon in Breda en volg momenteel een master Strategisch Eventmanagement. Daarna wil ik gaan werken en zal waarschijnlijk in Breda blijven wonen. Nu kom ik nog in het weekend en om de twee weken ook op dinsdag naar Clinge om te trainen en voetballen. Omdat ik niet met een afgebroken coronaseizoen wilde eindigen ben ik dit seizoen nog doorgegaan. Dus de kans bestaat dat het nu wel mijn laatste seizoen wordt. Hoe mooi zou het zijn om dat dan met een handhaving als derdeklasser te kunnen afsluiten. Dat zou wel gaaf zijn.”

Klik hier voor meer informatie over VV Clinge
Klik hier voor meer artikelen over VV Clinge