PHILIPPINE – Hij krijgt vaak te horen dat hij er misschien niet het maximale heeft uitgehaald. Jim van Vlierberghe (21) speelt immers alweer sinds zijn zeventiende terug in Zeeuws-Vlaanderen bij v.v. Philippine waar hij nu samenspeelt met zijn vrienden. “Het plezier staat nu op nummer één.”


Hij begon ooit in de jeugd bij HSV Hoek, daarna Philippine om via v.v. Terneuzen bij JVOZ te belanden. Op zijn zeventiende ging hij op stage bij NAC Breda, maar dat lukte niet. “Dat was voor mij het moment om terug te gaan naar Philippine om natuurlijk wel te presteren, maar vooral om weer plezier in het spelletje te krijgen. Ondanks dat het sportief nog niet zo loopt als we misschien hadden gehoopt, heb ik het prima naar de zin en is het fijn dat ik weer met mijn vrienden kan samenspelen.”

Van Vlierberghe is in het elftal van trainer Carlo van Grimberghe een belangrijke pion. Als centrale verdediger en aanvoerder is hij bepalend in de opbouw van de ploeg en in de manier van voetballen die de voormalig jeugdtrainer van onder meer A.A. Gent en Club Brugge voor ogen heeft. En zeker nu in de tussenperiode een aantal spelers belangrijke vertrokken. Doelman Sjef van de Kinderen en Sebastian de Meijer vertrokken naar UVV’40, terwijl Steven Visser en Marik Waterman voor de uitdaging kozen bij RCS. “Het is een gegeven, dat we de afgelopen jaren kwalitatief wel veel hebben ingeleverd door het vertrek van een aantal spelers. Ook dit jaar zijn er weer jongens met meerwaarde vertrokken helaas. We hebben met Jeffrey Buren van Terneuzense Boys, Tycho van de Ven van IJzendijke en Shannon Braafhart Jr. van VC Vlissingen gelukkig wel prima jongens teruggekregen. Het is logisch dat het voor Carlo en voor de groep ook weer tijd kost om aan elkaar te wennen. Vanwege de corona hebben we ook een langere voorbereiding gehad dan anders. Ook ik merkte dat ik langer nodig had om in mijn ritme te komen.”

Vorig seizoen was het gat tussen de nummer vier en Philippine als de nummer twaalf slechts zes punten, wat bij de jonge aanvoerder toch wel enig vertrouwen schept voor dit seizoen. “Het lag vorig jaar allemaal heel dicht bij elkaar. Als je een paar slechte weken had stond je zomaar onderin en na een paar overwinningen stond je bovenin de linkerrij. We zullen nooit weten waar we zouden zijn geëindigd. Dit jaar hadden we een wisselvallige voorbereiding en de competitiestart is verre van goed jammer genoeg. Na twee speelronden zijn we nog puntloos. Dus we zullen alle zeilen moeten bijzetten om de weg omhoog snel in te slaan.”

Vooral in de wedstrijd tegen HVV’24 was het voor rust een foutenfestival en werd de ploeg volledig afgetroefd. Na rust stond het wel beter, maar stond het al 4 – 0 en was het pleit al beslecht. Het mag het plezier in het voetbal voor de werknemer van Elopak echter niet drukken, want hij is allang blij dat er weer gevoetbald wordt. “Toen het weer begon had ik er echt heel veel zin in. Het is toch een mooi om de sport te kunnen doen die je het allerliefste beoefend. Natuurlijk heb ik ook wel eens gedacht ‘wat als ik bij JVOZ wel had doorgezet of het bij NAC wel was gelukt? Wat dan?’, maar dat is niet meer aan de orde.  Ik ben nu ook met een opleiding bezig en zit hier bij Philippine op mijn plek. Het is een geweldige club, de verbondenheid onderling is groot en er is binnen de vereniging een goed groepsgevoel. Dat is me allemaal meer waard dan op een hoger niveau wellicht een bijrol te vertolken.”

Wat hij van het verdere verloop van het seizoen verwacht en wat de doelstellingen zijn, daarover is hij helder: “Handhaven is sowieso het belangrijkste, maar dan zullen wel elke week de mouwen omhoog moeten. Iedereen moet er honderd procent voor willen gaan, want ontbreekt dat dan hebben we het tegen elke ploeg in de competitie moeilijk. En de ervaring van vorig jaar leert, dat je dan zomaar na een reeks slechte resultaten in de gevarenzone terecht kunt komen. En dat willen we natuurlijk wel allemaal zien te voorkomen. Het moet voor de club zeker een doel zijn om op termijn een stabiele derdeklasser te kunnen zijn. Daar zullen we in elk geval alles aan proberen te doen.”

Klik hier voor meer informatie voor VV Philippine
Klik hier voor meer artikelen over VV Philippine