’S HEER ARENDSKERKE – Het verliezen van zijn basisplaats vorig seizoen was voor Jasper Westplate (23)  een behoorlijk eyeopener. Hij besloot om het roer om te gooien en aan zichzelf te werken qua fitheid en lifestyle. Hij ging aan de slag met een personal trainer en slaagde in zijn doelstelling: fitter worden en zijn basisplek terug heroveren.“Sinds ik op mijn zestiende debuteerde in het eerste had ik over het algemeen altijd een basisplaats. Tot ik een ernstige kruisbandblessure kreeg. Op dat moment heb ik het eigenlijk een beetje ‘laten lopen’ en haalde niet meer het maximale eruit. Ik werd zwaarder en een bracht niet meer wat ik normaliter qua prestaties in mijn mars had. Dat frustreerde enorm, maar het lichtje ging bij mij niet branden.”

Onder de vorige trainer Adriaan van Nieuwenhuijze had hij geregeld had hij geregeld last van klein blessures. Die zorgden ervoor, dat hij niet fit genoeg was om bij het eerste elftal te spelen. ”Voetballend kon ik zeker mee, maar fysiek niet. Ik was altijd gewend om vaak te spelen, al was ik te eigenwijs om dat te accepteren. Als ik het nu realistisch bekijk, was het meer dan terecht.”

De welbekende druppel kwam echter pas vorig seizoen onder Kees Westerweele. “Het was in de thuiswedstrijd tegen FC Axel eind november. Toen mocht ik de laatste zeven minuten invallen en dat deed toen zo ontzettend pijn. Ik was er totaal niet blij mee en heb toen een gesprek met de trainer gevraagd. Daarin werd me een duidelijke spiegel voorgehouden. Dat is niet leuk om te horen, maar diep van binnen wist ik dat Kees gelijk had. De knop moest om en ik had me voorgenomen om er keihard voor te gaan.”

Hij vroeg zijn ploeggenoot Marijn Corstanje, werkzaam als zelfstandig bootcamp- en personal trainer, om hulp. “Hij heeft me echt over het dode punt heen geholpen. In het begin was het zwaar en moeilijk, maar op een gegeven moment begon ik resultaat te zien en te voelen. Net voor de eerste coronagolf begon het mensen ook op te vallen en kreeg ik opmerkingen erover. Dat gaf me nog meer motivatie om door te gaan en nóg harder te trainen. De kilo’s vlogen eraf en ik begon me steeds fitter te voelen. Drie keer per week hardlopen en krachttraining wierp toch zijn vruchten af. Heerlijk was het.”

In totaal verloor Westplate sinds eind november 2019 al ruim vijftien (!) kilo en voelt zich fitter dan hij ooit was. “Ik ben atletischer geworden, heb meer kracht en ben leniger. Dat scheelt enorm tijdens trainingen en wedstrijden. Ik heb ook mijn basisplaats weer terug en daar was het me ook om te doen. Helemaal tevreden ben ik nog niet, want ik wil er graag nog wat aftrainen. Die korte invalbeurt heeft mijn ogen geopend en het kwartje doen vallen. En die basisplaats? Die wil ik nooit meer verliezen.”

Klik hier voor meer informatie over ‘s Heer Arendskerke
Klik hier voor meer artikelen over ‘s Heer Arendskerke