TERNEUZEN – Hij was in de JO19 al een makkelijk scorende aanvaller, maar ging daar in al zijn onbevangenheid de afgelopen tijd ook in de senioren daar gestaag mee door. Het leverde interesse op van verschillende clubs, maar in eerste instantie koos Jahrdell Constansia voor VC Vlissingen. Om daar even later toch op terug te komen en te besluiten alsnog bij v.v. Terneuzen te blijven.


“En daar ben ik achteraf wel blij om. Het bevalt me hier eigenlijk prima. En ik heb in trainer David Destorme en assistent Tom Nieuwelink natuurlijk twee trainers die zelf aanvaller zijn geweest en mij dus van de nodige tips en trucs kunnen voorzien. Ik leer wekelijks nog altijd dingen bij en daar probeer ik als voetballer in de wedstrijden mijn voordeel mee te doen.”

De 20-jarige Constansia is pijlsnel en heeft een ongekende drive als hij binnen de lijnen staat. In het systeem van de derdeklasser voelt hij zich als een vis in het water. “met Sinan Coban en Can Kiran hebben we twee balvaste aanvallers en dat ik daar dan omheen kan spelen vind ik heerlijk. Ik kan en mag mijn acties maken en probeer mijn snelheid te benutten om zo belangrijk te kunnen zijn voor het team. Natuurlijk vind ik het heerlijk om te scoren, maar winnen is absoluut het allerbelangrijkste. Als ik dan belangrijk kan zijn met goals of een assists vind ik mooi, maar dat is ondergeschikt aan winnen met het team. Ik vind het bijvoorbeeld ook helemaal niet erg om verdedigend werk op te knappen voor andere als ik daarmee het team help en andere daarmee kan ontlasten. Al merkte ik wel, dat na de coronabreak het me meer moeite koste op conditioneel vlak. Want wedstrijden spelen is toch wel even wat anders dan bezig zijn op een pleintje of een rondje hardlopen…”

Want op de pleintjes voelt hij zich ook prima thuis en is hij vaak te vinden. Lekker toch ook iets kunnen doen in de periode van vier maanden dat het voetbal stil kwam te liggen. “Je merkt dan toch wel dat je een bepaald wedstrijdritme miste. En dat zag je in het begin ook terug in de wedstrijden. Ik moet het hebben van mijn acties en mijn snelheid, daar heb ik toch wel weer aan moeten werken om dat terug te krijgen zoals ik het gewend was. Maar ik merk dat het wekelijks wel beter gaat dus daar kijk ik vol vertrouwen naar uit.”

Net als dat hij ook vol vertrouwen is over zijn ploeg wat betreft het nieuwe seizoen. De aanvallers Can Kiran (VC Vlissingen), Sinan Coban (HVV’24) keerden terug op het oude nest, terwijl Douwe de Kok (UVV’40), Amidu Tanko (Goes), Devano Riemens (NEC), Nick Claassen (FC Axel) en Ivo Verstraeten (lager elftal FC Axel) vertrokken. Al bij al legt de jongeling de lat bijzonder hoog. “Ik vind dat we voor het kampioenschap moeten durven strijden als je ziet wat voor selectie er staat. We hebben een mix van ervaring en jeugdig talent. Daarin zit nog voldoende groei voor de toekomst, al is onze start natuurlijk niet wat we wilden. Toch denk ik dat we de kwaliteiten hebben om voor de prijzen in de derde klasse te kunnen meevoetballen, al moeten we dan wel beter voor de dag komen op het veld dan we nu laten zien.”

Zelf wil Constansia toegroeien naar een zo hoog mogelijk niveau. In eerste instantie door vlieguren te maken als basisspeler bij Terneuzen, maar wellicht in de toekomst hogerop. “Die drive en ambitie heb ik zeker. Het zou daarbij ook mooi zijn om nog eens samen met mijn broer Jonathan te kunnen spelen. En waar dat dan zal zijn weet ik niet, maar het liefst bij een club op een zo hoog mogelijk niveau. Voorlopig is dat echter niet aan de orde en wil ik vooral laten zien dat ik hier bij Terneuzen belangrijk kan zijn en een aandeel heb in onze teamprestaties. Daarna zie we wel verder, maar dromen moet je hebben toch?”

Klik hier voor meer informatie over v.v. Terneuzen
Klik hier voor meer artikelen over v.v. Terneuzen