TERNEUZEN – Het duurde lang, heel lang voordat de KNVB uitsluitsel gaf over het al dan niet verlengen van de dispensatie van Hubert van den Hemel. De trainer van eersteklasser Terneuzense Boys mag ook dit seizoen zijn ploeg blijven trainen en coachen nadat de dispensatie voor zijn trainersdiploma werd verlengd.


“Daar ben ik uiteraard enorm blij mee, al heeft de uiteindelijke beslissing wel veel te lang op zich laten wachten. Het waren al onzekere tijden en als je dan als trainer én als club steeds niet weer waar je aan toe bent, dat is niet prettig. Toen de bevestiging vanuit de bond kwam dat de dispensatie met een seizoen werd verlengd was er wel opluchting.”

De Terneuzense oefenmeester is in het bezit van een UEFA B-diploma en werd in 2019 kampioen. Er volgde een promotie naar de eerste klasse, maar daarvoor was en is van den Hemel niet bevoegd. Er werd dispensatie verleend voor één seizoen, maar daarin werd de competitie als gevolg van de coronacrisis stilgelegd en als niet-gespeeld beschouwd. “We stonden op dat moment laatste en hadden weinig zicht op handhaving. Dus zou er geen probleem zijn voor de club en mezelf mochten we degraderen. Maar dat gebeurde niet en we bleven eersteklasser. Toen zou dus mijn dispensatie komen te vervallen en zou ik niet meer kunnen blijven, terwijl zowel ik als Terneuzense Boys allebei de intentie hadden om door te gaan.”

Het zorgde voor een periode van onzekerheid, veel overleggen, mailen, bellen en vergaderen over de te volgen stappen. Begin september liet de KNVB aan Van den Hemel weten, dat hij voor komend seizoen opnieuw dispensatie krijgt. Mede omdat hij vanaf oktober de trainerscursus voor het vereiste UEFA A-diploma in België gaat volgen. “Zo’n cross-border geven ze niet zo snel, dus is het wel fijn dat ik nu vooruit kan kijken en door kan blijven werken hier bij de club. Ik ga vanaf oktober de cursus in Antwerpen volgen en dat is vanuit Zeeuws-Vlaanderen makkelijker te realiseren dan wanneer ik vijfentwintig keer naar Zeist zou moeten.”

Wanneer Van den Hemel opgaat voor zijn UEFA A-licentie, dan komt hij in een select groepje Zeeuwse trainers terecht die beschikken over het hoogste diploma, al is het hem niet te doen om dan direct voor de hoogst spelende clubs te gaan werken. “De overweging was vooral omdat ik heel graag bij Terneuzense Boys wilde blijven. En bovendien word je er altijd beter van door je als trainer te blijven ontwikkelen. Je leert altijd nieuwe dingen, leert dieper op materie in te gaan en je leert ook je als trainer/coach te verdiepen. Want ondanks dat ik al de nodige jaren ervaring heb, vind ik van mezelf dat ik absoluut nog voldoende kan bijleren.”

En dan doelt hij met name op het vermogen om in wedstrijden direct en goed in te grijpen op detailniveau, zodat met elke omzettingen de boel kan worden gerepareerd in het veld. “In een splitsecond een analyse maken van wat gebeurt en dan direct te handelen in je eigen voordeel als ploeg. Dat vind ik razendknap. Daarin wil ik me nog verder bekwamen, want tegenwoordig worden op het hogere niveau vaak duels beslist op details en enkele momenten. Als we daarin nog stappen kunnen maken, dan hoop ik dat we daar ons voordeel mee gaan doen.”

Toch voorzien Van den Hemel een loodzwaar seizoen voor zijn ploeg. Want waar in de Eerste Klasse C van Zuid 1, de ploeg laatste eindigde, daar schat hij het district West2 zelf nog hoger in. “Al die Rotterdamse clubs hebben zoveel kwaliteit in hun ploeg. En daar valt ook makkelijker kwalitatief je selectie te versterken omdat de vijver daar veel groter is met spelers die dat niveau aankunnen. Wij zijn daarin een stuk beperkter. Toch moeten we proberen onze huid zo duur mogelijk te verkopen. We zullen er in elk geval alles aan doen om resultaten te behalen. Als het niet lukt omdat we op kwaliteit worden geklopt dan heb ik daar uiteindelijk weinig moeite mee. Het is overigens al prettig dat we überhaupt weer kunnen voetballen, al ben ik wel benieuwd hoe het seizoen gezien de steeds meer toenemende coronabesmettingen gaat verlopen.”

Klik hier voor meer informatie over Terneuzense Boys
Klik hier voor meer artikelen over Terneuzense Boys