HEINKENSZAND – Het was ergens in januari dit jaar, dat de tweeling Jaap en Daan Esser bekendmaakten te stoppen bij v.v. Kloetinge. Maar liefst achttien seizoenen speelde het duo er in de hoofdmacht. Stoppen als voetballer deden ze echter niet, want de 36-jarige broers maakten de overstap naar Luctor Heinkenszand, de ambitieuze derdeklasser uit hun (voormalige) woonplaats.


En ook deze nieuwe uitdaging gaan ze opnieuw samen aan. Want op één seizoen Oostkapelle na van Jaap, waren ze hun gehele voetballoopbaan tot op heden onafscheidelijk. Jaap altijd als verdediger, terwijl Daan Esser op meerdere posities speelde maar vooral in een aanvallendere rol. Bij Luctor Heinkenszand zorgt Daan momenteel (want Jaap is nog herstellende van een zware knieblessure) voor de ervaring op het middenveld en draagt er ook de aanvoerdersband.

“We hebben ons op een gegeven moment tijdens het seizoen een aantal vragen gesteld. Zijn we nog een meerwaarde? Hebben we er nog plezier in? Is het misschien een goed moment om ermee te stoppen? Willen we nog wat anders? Op een gegeven moment hebben we daarover met elkaar gesproken en kwamen we tot de conclusie, dat het wel geweldig zou zijn om met een kampioenschap te stoppen bij Kloetinge en zo een regisseur konden worden van ons eigen afscheid bij die fantastische club. We lagen ook op koers, tot door corona de competitie abrupt ten einde kwam. Toen hadden we al aangegeven dat het ons laatste seizoen was en ineens was het klaar. Dat was wel enorm pijnlijk. Want dit was niet het afscheid bij de club wat we na al die prachtige jaren voor ogen hadden gehad. Maar het is helaas niet anders”, kijkt Daan Esser terug.

Toch gingen de voetbalschoenen niet de wilgen in, maar werden ze keurig gepoetst en klaargemaakt voor de nieuwe uitdaging bij Luctor Heinkenszand. “Dat was voor ons ook de enige optie, want om in een lager elftal gaan spelen daarvoor zijn we te fanatiek. En om toe te treden tot de staf bij het eerste elftal van Kloetinge, dat vonden we te vroeg. En toen belde Luctor, onze oude club. En ja, oude liefde roest ook niet en de club is enorm ambitieus. Dat plaatje paste perfect en tot op heden is die stap ook de juiste gebleken. We kennen de club en heel veel mensen die er rondlopen. Hoewel we natuurlijk lang zijn weggeweest voelde het echt als thuiskomen.”

En dat Daan samen met zijn broer niet zijn gekomen om af te bouwen, dat mag wel duidelijk zijn. “Luctor Heinkenszand is een gezonde club met gezonde sportieve ambities. Voor ons is er een mooie rol weggelegd als mentoren van een jonge spelersgroep. Een rol waarin we ons ook allebei goed kunnen vinden en die tot op heden erg bevalt. Met Giovanni Siereveld staat er een trainer die weet hoe het is om op hoog niveau te spelen, de randvoorwaarden zijn prima geregeld en ook qua accommodatie is het top, helemaal als in januari 2021 het gloednieuwe kunstgrasveld klaar is. Jaap is volop in revalidatie, maar heel betrokken bij de selectie. Hij is er altijd bij en probeert, net als ik in het veld doe, vanaf de zijlijn jongens met tips en aanwijzingen beter te maken. Er is voor de club maar één doelstelling: promotie. Daar moeten we gezien onze selectie ook niet voor weglopen. Liefst met een kampioenschap uiteraard. Maar de club wil naar de tweede klasse toe en daarin hopen wij een mooie rol te vervullen.”

Dat beide broers niet naar Heinkenszand gekomen zijn om een jaartje ‘af te bouwen’, dat moge duidelijk zijn. “Zeker niet! We hebben er nog altijd enorm veel lol in en ik voel me nog fit. Jaap is op de weg terug en zal in 2021 weer bij de groep aansluiten. We hopen zeker nog wat jaren door te gaan samen. Dat het nu stilligt door corona, dat is voor Jaap alleen maar prettig. Hij gaf al aan, dat hij nog niet zoveel duels heeft gemist in het Luctor-shirt. Hopelijk dat hij in 2021 alsnog zijn eerste minuten kan gaan maken. Dat zou het plaatje voor ons wel compleet maken.”

Klik hier voor meer informatie over Luctor Heinkenszand
Klik hier voor meer artikelen over Luctor Heinkenszand