Het zat altijd al in zijn achterhoofd om trainer te worden. Die ambitie werd op zijn pas 27ste pas echt kracht bijgezet toen Mario De Fouw (nu 37) bij Zaamslag ging samenwerken met de Belgische trainer Kenny Verhoene. Nu is hij trainer bij vierdeklasser VV Biervliet.

,,Dat was voor het eerst dat een trainer me echt verder hielp, met zaken waar ik nooit eerder over had nagedacht” begint De Fouw over het Verhoene-tijdperk. ,,Hoe sta je het beste in zone, hoe bereid je je als team gericht voor op een wedstrijd; dat soort dingen. Nadien kreeg ik ook Hubert van den Hemel nog als trainer en die liet dan weer zien hoe leuk het voetbalspelletje kan zijn. Iedere speler rende de deur eruit voor hem.”

Op zijn 32ste stopte de middenvelder van weleer om meer tijd vrij te maken voor zijn jonge gezin. Dat lukte maar even, want de drang om naar een wedstrijd toe te kunnen leven werd node gemist. Voorzichtig stippelde hij zijn route uit richting het trainersvak, totdat het begin 2016 plots wel erg rigoureus ging. ,,Hubert van den Hemel lag er een paar maanden uit, en toen werd aan mij gevraagd of ik het tijdelijk over wilde nemen. We pakten weinig punten, maar het was wel érg leerzaam.”

Veel mensen vroegen hem de afgelopen tijd waarom hij vervolgens niet ‘gewoon’ eerst ergens assistent werd. De Fouw: ,,Maar dat past gewoon niet bij me, mits het op een hoger niveau is.” In plaats daarvan keek De Fouw, werkzaam als teamleider bovenbouw op een middelbare school, eerst een paar jaar goed rond bij Zaamslag. ,,Ik snap beginnende trainers vaak niet, die van speler direct assistent-trainer worden. Zelf heb ik er eerst voor gekozen om vrijwilligerswerk te doen.” Zo kon – en kun je – De Fouw nog steeds biertjes zien tappen in de Zaamslag kantine, en maakte hij een aantal jaren deel uit van de technische commissie. ,,Ik wilde gewoon een hele cluborganisatie leren kennen, omdat veel trainers in mijn ogen te veel naar zichzelf kijken.”

En dus stelt De Fouw, ook nog jeugdtrainer bij Terneuzense Boys van zoon Luca, zich ook als trainer meedenkend op. Zo mag hij er zich van zichzelf niet te druk over maken dat hij bijvoorbeeld een speler mist vanwege een haartransplantatie, of dat speler Stephan Thomaes zijn andere hobby minstens even belangrijk vindt. ,,Stephan doet aan tractor pulling. Maar wie ben ik om hem dat te ontzeggen? In het buitenland rijdt hij soms wedstrijden in een stadion met tienduizend man, prachtig toch? Pas was hij nog helemaal naar Polen afgereisd voor een wedstrijd; blies-ie z’n motor binnen vijf seconden op…”

Ondanks het lastige seizoen van de vierdeklasser voelt De Fouw zich in zijn eerste jaar prima op zijn plek bij Biervliet, dat vorig seizoen als nummer vier van de ranglijst promoveerde. ,,Maar ik ben geen type trainer die tien jaar in de vierde klasse wil blijven hangen. Over pakweg vijf jaar wil ik graag aan m’n TCI beginnen.”