’S GRAVENPOLDER – In tijden van schaarste is het noodzaak om goed op de portemonnee te passen. Bij voetbalvereniging Apollo’69 plukt men daar momenteel de vruchten van. Sinds ze in 2014 begonnen met de verduurzaming van hun complex, levert dat ze vandaag de dag een fikse besparing op.


“Steeds meer verenigingen zijn daar wel mee bezig, om hun sportcomplex te verduurzamen, maar wij mogen met trots zeggen dat we energieneutraal zijn. Binnen onze vereniging heeft Adrie Bal zich daar enorm voor ingespannen en we zijn trots dat we volledig op duurzame energie zijn overgestapt. Het is een proces waarmee we zes jaar geleden zijn gestart en wat ons inmiddels toch op jaarbasis zo’n achtduizend euro oplevert. In deze tijd van corona dat er geen kantineopbrengsten zijn en dergelijke, is dat voor ons als club natuurlijk een flinke besparing’, zegt voorzitter  Jacco van de Velde.

Maar de kartrekker in het hele verduurzamingsproces is bestuurslid Adrie Bal. Hij is trots dat zijn club, met hulp van de gemeente Borssele, die transitie heeft gemaakt. Jaren geleden profileerde Apollo’69 zich al als ‘club van de toekomst’ en daar past deze verduurzaming dan ook heel goed bij. “We willen graag als club uitstralen dat iedereen welkom is. En daar hoort in onze ogen ook bij, dat je dit ook in de faciliteiten in en om je complex moet laten zien. Toen zich de kans voordeed om gebruik te maken van een fonds met aantrekkelijke voorwaarden via de gemeente Borssele hebben we een meerjarenplan opgesteld en zijn in gesprek gegaan met de gemeente. Met positief resultaat.”

Met behulp van een investeringsfonds van de gemeente Borsele kon de verduurzaming van de vereniging in 2014 in gang worden gezet. Tot nu kwam er per jaar een extra duurzame voorziening bij. Het begon met een zonneboiler, daarna zonnecollectoren, zonnepanelen én uiteindelijk ook infraroodpanelen in plaats van gasverwarming. Als laatste is nu ook de (veld)verlichting op het complex vervangen door LED-verlichting. “Op die manier zijn we toekomstbestendig en in alle facetten proberen we als club aan ons milieu te denken én kosten te besparen. Het enige wat nu nog op gas draait, is een extra geiser voor de douches. Op de zaterdag hebben we heel veel water nodig en dan wordt er waar nodig nog wat bij verwarmd. Die geiser vervangen voor een elektrische variant is het laatste stukje wat nog moet gebeuren.”

Dat er nu weinig activiteit is op en rond de velden, dat voelen veel clubs ook in de clubkas doordat de inkomsten schaars zijn. Maar door hun blik op de toekomst wordt er bij Apollo’69 toch iets anders gekeken. “We wisten dat dit een lastige tijd zou zijn en daarom zijn we erg tevreden dat we nu van onze duurzame energie profiteren. Die besparing is nu een fijne financiële meevaller. Het levert ons duizenden euro’s op jaarbasis op, dus de beslissing om jaren geleden al met de blik op de toekomst vooruit te kijken betaalt zich nu al terug.”

Klik hier voor meer informatie over Apollo’69
Klik hier voor meer artikelen over Apollo’69