zeeland-drie-generaties-bij-vv-hoofdplaat

Theo Cornelis (83) begon in 1950, na de oorlog, te voetballen bij Hoofdplaat. De toen veertienjarige was een getalenteerde keeper. Met zijn vrienden Van Ameele, Martens Calon en zijn broers Pol en Herman, werd er dagelijks met een bal gespeeld.

,,Toen der tijd waren er nog geen echte voetbalvelden in ons dorp, we speelden op de weilanden van de boeren net buiten het dorp, dat was een prachtige tijd”, vertelt de oudste Cornelis. Zelfs het Zeeuws Elftal kwam voor Cornelis in beeld. Hij werd er een aantal keer voor geselecteerd en moest een aantal wedstrijden meespelen in Utrecht, een hele ervaring voor die tijd.

,,Vergeleken met nu is het wel heel anders, er is nu weinig doorstroming vanuit het dorp zelf in het eerste elftal. Dat is wel een grote reden dat Hoofdplaat nu op het laagste niveau acteert.” In 1962 werd zoon Rudi geboren, en hij ging vanaf zijn vijfde jaar met vader Theo mee naar de voetbal. Rudi belandde – ook op veertienjarige leeftijd – in het eerste elftal van Hoofdplaat.

Net als vader Theo heeft hij de Zeeuwse selecties mogen doorlopen. Na zijn voetbalcarrière is Rudi als trainer verdergegaan. Biervliet, Philippine, Aardenburg, Sluis en Breskens hebben van zijn trainerskunsten kunnen genieten. ,,In de periode tussen Sluis en Breskens ben ik al eens trainer geweest van Hoofdplaat. Nu ben ik blij dat ik dit weer mag zijn”, zo vertelt de middelste Cornelis.

Marvin (27) is van de derde generatie. In Rudi treft hij zowel zijn oom als zijn trainer. In zijn jeugdjaren speelde Marvin Cornelis bij VV Terneuzen, waar hij op hoger niveau kon acteren. Na zijn tijd bij de rood-zwarten keerde hij terug naar Hoofdplaat, waar hij tot op heden nog steeds actief is in het eerste elftal.

Alle drie de generaties zijn het over één zaak meer dan eens, legt Rudi Cornelis uit. ,,Het niveau en de betrokkenheid is niet meer te vergelijken met vroeger. Dit komt natuurlijk door werk, studie en privézaken. Doordat Hoofdplaat in de vijfde klasse veel ploegen uit Brabant tegenkomt is het heel moeilijk om een rol van betekenis te kunnen spelen.”

Wil je meer informatie over de club VV Hoofdplaat? Klik hier.
Lees hier de krant van Zeeuws-Vlaanderen.