peter-de-vos-sv-nieuwdorp

Peter de Vos (70) is al sinds zijn twaalfde lid van SV Nieuwdorp. Inmiddels is hij nog steeds verbonden aan de club en is hij nog wekelijks te vinden bij de vereniging uit Nieuwdorp. Peter voert hier allerlei taken uit en probeert de club te helpen waar het kan.

Voordat de vrijwilliger van Nieuwdorp pensioneerde, was hij gym docent. Zeven en een half jaar geleden besloot de Vos om met pensioen te gaan. Voordat de beslissing werd genomen om met pensioen te gaan, voetbalde Peter zelf ook. Dit deed hij heel zijn leven lang bij SV Nieuwdorp. hierdoor heeft de zeventigjarige vrijwilliger een goede band opgebouwd met de vereniging. Toen de Vos zelf nog voetbalde speelde hij vooral op de voorstopper positie. “Ik was geen speler met veel techniek, maar mijn voorstopper taken voerde ik meestal goed uit.” Op een leeftijd van zestien kon Peter zich klaar maken voor zijn debuut bij het eerste elftal van Nieuwdorp. Hier heeft hij nog tien jaar gespeeld.

Tegenwoordig is Peter wel elke week te vinden op de club. Hij probeert de club op zoveel mogelijk vlakken te helpen. Daarom is de Vos ook wedstrijdsecretaris. “Dit houd in dat je op verzoek van de trainers en de teams extra wedstrijden probeert te regelen. Ook maak ik de weekbrief voor de club en houd ik me bezig met sponsors.” Waar de Vos ook veel tijd en moeite in stopt is het ‘Borsele Sloepoort Cup toernooi’ ook wel het ‘BSC toernooi’ genoemd. Dit toernooi wordt al voor de vierendertigste keer gehouden. Het begon in de jaren tachtig als een toernooi samen met Lewedorpse boys. Toen het begon werd het toernooi gehouden met plaatselijke eerste teams aangevuld met eerste divisie clubs. In de jaren negentig was het ‘BSC’ gegroeid en deden ook verschillende eredivisie clubs mee, bijvoorbeeld: Utrecht, Sparta Rotterdam en RKC. Op dit moment doen de plaatselijke eerste elftallen weer mee aan het toernooi.

Een ander onderdeel van het BSC toernooi is het G-toernooi. Dit is speciaal voor mensen die door bepaalde redenen niet mee kunnen doen in het regulieren voetbal. Dit wordt elk jaar rond begin juni georganiseerd en gaat in samenwerking met De Zeeuwse Muziekkanten. “Dit is een heel bijzonder toernooi, als je ziet hoeveel plezier iedereen heeft. Het is wel een van de mooiste dingen waar ik aan mee kan helpen.”

Vanaf jongs af aan is Peter al verbonden met de club. Hij heeft er nooit voor gekozen om naar een andere club te gaan omdat hij zich hier thuis voelt. “Het is een mooie club en het dorp hier is niet zo heel groot. De vereniging is toch wel ‘de kurk’ van het dorp. Ik voel me hier op mijn plek en ik denk er niet aan om naar een andere club te gaan.” Tegenwoordig zie je steeds meer voetballers die al vroeg veranderen van clubs. De Vos heeft hier verschillende meningen over. “Als iemand bewust kiest om hogerop te gaan voetballen en de club stemt hier mee in vind ik het prima. Wel vind ik het jammer als het met spelers even niet goed gaat en ze bijvoorbeeld niet in de basis komen. Dat ze dan gelijk van clubs gaan veranderen.”

Wat de toekomst zal brengen voor Peter weet hij nu nog niet. “Er zal wel een nieuwe, jonge generatie aankomen, maar er staat nu nog niks vast. Ik blijf doorgaan zolang het leuk blijft en dat is het nu zeker nog!” Zegt de Vos overtuigend.

De eerst volgende wedstrijd van SV Nieuwdorp is tegen de nummer éen van de ranglijst, Luctor Heinkenszand. Vorige keer verloren ze hier 0-5 van, dit wordt dus een lastige wedstrijd. “Het wordt hoe dan ook een lastige wedstrijd. Ik ben van mening als iedereen zich honderd procent inzet dat we hier met een overwinning weg kunnen gaan. De uitslag wordt 1-3.”

Klik hier voor meer informatie over SV Nieuwdorp

Voor een ander artikel over SV Nieuwdorp, klik hier.