KAMPERLAND – De afsluiting van het vorige voetbalseizoen was natuurlijk abrupt toen in maart de KNVB besloot de competities stil te leggen. Zo kwam er ook plotsklaps een einde aan het SKNWK-verhaal van Ralph Zegers. De trainer staat immers nu voor de groep bij derdeklasser v.v. Bevelanders. Ook daar is het vooralsnog een bijzonder seizoen voor de in Middelburg woonachtige trainer.


“Dat kan je wel stellen ja… Het was vorig jaar al jammer dat ik niet op het veld bij SKNWK kon afsluiten, maar dat je nu op deze manier niet direct perspectieven heb om ergens écht gericht naartoe te trainen is apart inderdaad. Je werkt doordeweeks om op zaterdag te kunnen presteren, speelt voor het publiek en ook na afloop hoort het gezellig te zijn in de kantines. Maar al die elementen zijn er nu niet en dat is toch balen.”

Zegers werkte in het verleden werkzaam bij Groede, Koewacht, HVV’24, JVOZ en Zeelandia Middelburg ( als assistent) en keek enorm uit naar de uitdaging bij de derdeklasser uit Kamperland, waar hij Renato Dijkstra opvolgde. De start van Bevelanders viel de fanatieke trainer wel enigszins tegen. “We hebben in de voorbereiding bewust veel wedstrijden gespeeld en dan ook tegen sterkere tegenstanders. Ik wilde de groep vooral op tactisch gebied meer doen groeien. Op een andere manier laten voetballen dan ze gewend waren. En zo’n transformatie kost tijd en gaat ook gepaard natuurlijk met verliespunten. En dat was bij ons dus ook zo. Als je als voetballer jarenlang gewend bent om volgens bepaalde principes te spelen en dat verandert, dan kan dat soms voor twijfel zorgen. Maar er zit veel potentie in deze groep, alleen moeten ze er veel meer zelf in gaan geloven. En dan gaat dat zeker goedkomen.”

En dan doelt de trainer op het verhogen van de handelingssnelheid en het tactische denkvermogen om tegenstanders de wil op te leggen en de bovenliggende partij te zijn. Al hebben de kabinetsmaatregelen met betrekking tot de coronacrisis danig roet in het eten gegooid. “Daar trainden we veel tactisch op. Maar dat is sinds ze nu de competitie opnieuw hebben stilgelegd niet mogelijk. Nu is het vooral trainen om fit te blijven, want tactisch trainen kan je niet doen. Het vergt wel een hoop van je creativiteit als trainer om de oefenvormen leuk en uitdagend te maken. Dat gaat overigens wel prima, want de spelers hebben er altijd veel zin in. Al wil je natuurlijk het liefste met je hele groep op het veld staan en ergens naartoe werken. We hebben in groepjes van vier getraind, in tweetallen en nu weer in groepjes van vier. We doen wat mogelijk is, want we willen er klaar voor zijn als we uiteindelijk weer écht het veld op mogen voor wedstrijden en groepstrainingen.”

Ondanks dat het op deze manier een bijzonder eerste seizoen is voor Zegers, geniet hij wel van zijn nieuwe avontuur. “Alle faciliteiten zijn hier top, de randvoorwaarden goed geregeld en ik heb de beschikking over een goede groep. Als we uiteindelijk weer de competitie mogen hervatten dan ben ik benieuwd hoe dat gaat gebeuren. We moeten alleen wel zorgen, dat we er dan voor klaar zijn. Daar doen we alles aan en iedereen wil ook stappen maken. Mochten we stevig in de middenmoot eindigen in de linkerrij, dan hebben we het goed gedaan. Het is afwachten, maar tot die tijd maken we er het beste van met z’n allen.”

Klik hier voor meer informatie over Bevelanders
Klik hier voor meer artikelen over Bevelanders