© Foto’s: Kees Bin

Hij tenniste zo’n kleine drie jaar op eredivisieniveau en stond zelfs 112e van Nederland. Een ‘rotte schouder’ bracht Koen van den Berge weer terug naar het voetbalwereldje en momenteel is de Bruse Boys-verdediger ‘een van de beste linksbacks van Zeeland’. Als we de analisten tenminste mogen geloven.

Van den Berge kan er wel om lachen, om bovenstaande uitspraak die ‘sidekick’ Youssif Hamzaoui deed in het televisieprogramma CTV Zeeland. Hamzaoui zag de inmiddels 26-jarige Van den Berge enkele jaren terug in actie namens Jong Zeeland tegen Feyenoord A1. ,,En toen speelde ik Oussama Idrissi (nu AZ Alkmaar, red.) redelijk uit de wedstrijd. Ik heb redelijk wat commentaar gekregen op die reactie bij CTV Voetbal, lacht de bijna afgestudeerd fysiotherapeut. ,,Vooral dolletjes natuurlijk. Maar daarnaast ken ik zelf weinig linksbacks op het hogere Zeeuwse niveau die ook echt linksbenig zijn.”

Trainingsarbeid
Van den Berge is momenteel bezig aan zijn vierde seizoen in Bruinisse. Op zijn 21e maakte hij zijn rentree bij DFS, waar hij tot zijn 16e ook al speelde. Zijn trainingsarbeid is in vergelijking met zijn tennisperiode flink gedaald. ,,Toen trainde ik twintig tot dertig uur per week. Dat vond ik leuk, maar je moest het wel allemaal in je eentje doen. Tegenwoordig zou ik best meer voor het voetbal kunnen leven, maar ik zit nu in een andere levensfase: het nieuwe van het seniorenvoetbal is eraf.” Dat roept de vraag op of Van den Berge stiekem niet verder kijkt dan Bruse Boys. “Niet direct hoor, want ik heb het hier nog altijd prima naar m’n zin. Kloetinge heeft mij een paar keer gebeld, maar toen hield ik de boot af. Ik zit nu wat tussen wal en schip qua werk en studie, maar als ik echt weet waar ik aan toe ben en weer wat meer regelmaat heb dan wil ik misschien nog eens vol voor het voetbal gaan.”

Kampioen van de armoede
Dit jaar is Bruse Boys weer terug in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal, nadat het vorig seizoen met speels gemak kampioen werd. ,,Kampioen van de armoede? Nou, na onze degradatie dacht ik niet dat we heel makkelijk kampioen zouden worden. Maar afgelopen jaar was er weinig concurrentie, dat klopt. Er was een periode dat we drie weken op rij punten verspeelden, maar dat deed de concurrentie dan ook. We zijn met drie punten voorsprong kampioen geworden, al hadden dat er wel achttien kunnen zijn.”

Het kampioenschap van twee seizoenen eerder gaf bij Van den Berge een grotere ontlading. ,,Toen hijgde MZC’11 in onze nek, en vorig seizoen sloop er misschien onbewust wat gemakzucht in. Dat lag overigens niet aan de trainer (Marco Groeneveld, red.), want hij bereidde ons altijd goed voor.” Lachend: ,,Dat mag hij dit seizoen ook gaan doen want makkelijk gaat het voor ons niet worden.”