In het ouderlijk huis in ‘s-Heer Arendskerke klinkt een harde kreet door de woonkamer. Zittend aan de ruime eettafel reageert Martijn Simonse (29) zeer afwijzend. Of hij zich na zijn carrière niet in scheidsrechters shirt wil hijsen? Net als pa Jos, net als broertje Julian. ,,Nooit aan gedacht. De trainerscursus is trouwens ook niet aan mij besteed. Als ik stop dan ben ik er eigenlijk wel klaar mee”, vertelt één van de topschutters van de Zeeuwse velden.

,,Hij loopt op die scheidsrechters ook alleen maar te klagen joh”, breekt vader Jos lachend in. Jos, kwieke zestigjarige, en al 21 jaar KNVB-scheidsrechter. Een geintje van de nestor van de familie, die blij is dat zijn oudste zoon ‘gewoon’ nog voetbalt. ,,Hij is een veel betere voetballer dan dat ik was.” ,,En ook wat beter dan mij”, klinkt het uit de mond van de 22-jarige Julian. Die laatste trad wel al in de voetsporen van vaders. Julian: ,,Vroeger ging ik vaak met hem mee naar wedstrijden. Ik heb twee seizoenen in Heinkenszand 1 gespeeld. Nu ben ik nu aan mijn tweede seizoen als scheidsrechter bezig.”

Waar vader Jos in de tweede en derde klasse actief is, daar moet Julian zich nog richten op de vierde klasse. De twee zaterdagscheidsrechters praten veel met elkaar. Jos: ,,Pas is Julian nog naar een wedstrijdje van mij komen kijken. En dan durft-ie ook nog wel wat verbeterpuntjes te geven hoor.” Julian: ,,M’n vader gaf rood aan een speler, en die nam daarna gewoon plaats op de bank. Dat ontging hem. Nadien werd er door supporters ook nog wat naar hem geroepen. Dan is het lastig om je mond te houden.” Lachend: ,,Is me ook niet gelukt.”

De twee, die op woensdagavond hun gezamenlijke trainingsavond hebben, herkennen zich wel in elkaar. Julian: ,,Ik ben soms nog te lief, ook qua gebaren.” Vader vult aan: ,,Dat had ik ook. Pas de laatste jaren durf ik makkelijker kaarten te trekken.

In tegenstelling tot Julian, zijn pa en Martijn wel op hetzelfde niveau actief: de derde klasse. Jos: ,,Op vrijdagavond hebben we altijd even contact. Als ik dan een wedstrijd moet fluiten waarvan de uitslag in zijn voordeel kan werken is het van: ‘Pa, zorg maar dat het een gelijkspelletje wordt.’

Maar de hulp van zijn oudeheer heeft de speler van Luctor Heinkenszand niet bepaald nodig. Met zijn elftal staat hij na de promotie in de top van het klassement.

Als goalgetter is hij dus begonnen aan zijn tweede jeugd. Martijn: ,,En toch merk ik dat het allemaal wat minder wordt, al heb ik over blessures niets te klagen. Maar het voetballen met vrienden mis ik af en toe. We hebben een leuk team hoor, maar veel jonge gasten hebben hele andere interesses. Logisch ook, want dat zijn jongens die ik in de E’tjes nog heb getraind. Die mannen gaan na een wedstrijd op stap, ik braaf naar huis naar vrouw en kind.” Over zijn voetbaltoekomst valt dus een lichte twijfel te ontdekken. ,,Klopt, ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik volgend seizoen ga doen. Kijk, ik heb ook Tom Blomaard als ploeggenoot. Dat is een echte sportfanaat. Ik ben dat wat minder.”

In Heinkenszand staat volgend seizoen kersvers trainer Giovanni Siereveld voor de groep, als opvolger van Serge Beulens. De ex-speler van Hoek, Kloetinge en Vlissingen tekende voor twee seizoenen en is een goede bekende van Martijn Simonse. ,,We hebben een jaar of vijf bij elkaar in de klas gezeten op de HZ en gingen soms samen naar Ajax, dus via mij is het balletje een beetje gaan rollen”, vertelt de spits. ,,Toen bleek dat de komst van Pim Bruins als nieuwe trainer niet doorging stuurde ik Gio een appje. Het begon een beetje als grap, maar vervolgens hebben we er nog drie keer serieus met elkaar over gesproken. Hij had geloof ik de keuze uit acht of negen clubs, dus mooi dat hij toch hierheen komt.”